Sposób przygotowania:
Kasza gryczana na kapuście włoskiej
Ugotuj kaszę gryczaną na sypko z dodatkiem 1/2 łyżki masła i soli do smaku - trzymaj ją w cieple (np. pod kołdrą) dopóki nie zrobisz sosu. Na patelni - na rozgrzanym maśle zeszklij cebulkę, dodaj pokrojonego w kosteczkę selera (po uprzednim obraniu) - przesmaż go chwilkę, podlej wodą (niewielką iloscią) i zacznij dusić. Pokrój kapustę (zostawiając 4 listki) i dodaj je do zawartości patelni, posól, posyp pieprzem ziołowym. Na górę ułóż liscie w całości i duś na wolnym ogniu ok.15, aż wszystkie składniki będą miękkie. Wyjmij liscie , warzywa posyp maką, wymieszaj po czym dodaj zahartowaną eko- śmietankę. Dopraw sos ostatecznie solą i pieprzem czarnym - do smaku. Na talerzach ułóż ponacinane (bez grubego nerwu liściowego) liście kapusty,nałóż na nie kaszę, następnie sos kapuściano selerowy , odrobine bardzo ostrego sosu Sambal Oelek (wg. uznania),. Udekoruj szczypiorem i startym parmezanem.