ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Kasza gryczana w sosie z pulpetami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kasze są bardzo zdrowe! Zwłaszcza gryczana

Kasza gryczana w sosie z pulpetami

Składniki:

Kasza gryczana w sosie z pulpetami

 

 

  • na pulpety:
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka
  • jajko
  • pół cebuli
  • łyżeczka musztardy
  • sól pieprz

 

  • mąka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana w sosie z pulpetami
Bułkę namaczam w wodzie. Mięso mielone mieszam z jajkiem i drobno posiekaną cebulą. Odsączam namokniętą bułkę i dobrze ją wyciskam, następnie dodaję do masy mięsnej, mieszam i doprawiam musztardą, solą i pieprzem. Formuję kulki wielkości nieco większej jak orzech włoski i obtaczam w mące. Na rozgrzanym oleju smażę pulpety. W tym czasie gotuję kaszę według przepisu na opakowaniu. Gdy nasze pulpety są już usmażone przekładam na drugą patelnie, zalewam wodą aby je przykryła i gotuję około pół godziny. Doprawiam do smaku i zabielam 1 łyżką mąki rozmieszaną w pół szklanki wody. Kaszę można zmieszać z sosem na patelni ale można też polać kaszę na talerzu - jak kto lubi.