Sposób przygotowania:
Kasza gryczana z mascarpone i orzechami
Kasze gryczaną gotujemy około kwadransa w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki masła. Po ugotowaniu kaszę odcedzamy i studzimy. Prażoną cebulkę można zrobić samemu lub kupić gotową. Orzechy włoskie kruszymy i dodajemy do kaszy. Wsypujemy cząber oraz cebulkę. Kolejno dodajemy mascarpone i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Nie zastępujemy mascarpone innym serkiem, bo nie uzyskamy takiego efektu.
Kaszę przekładamy do naczynia żaroodpornego, zabezpieczamy naczynie filią aluminiową, aby kasza się nie spaliła, zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Stanowi wspaniały dodatek do mięs, gulaszu, jak również solo.
Kaszę przekładamy do naczynia żaroodpornego, zabezpieczamy naczynie filią aluminiową, aby kasza się nie spaliła, zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Stanowi wspaniały dodatek do mięs, gulaszu, jak również solo.
rozmarzona.marzena
Michaś
2milutka
gosiczek821
Cukiereczek13