Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną

Kasza gryczana z mascarpone i orzechami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wyjątkowo aromatyczna odsłona kaszy gryczanej, będziecie zachwyceni już po spróbowaniu!

Kasza gryczana z mascarpone i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza gryczana z mascarpone i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z mascarpone i orzechami
Kasze gryczaną gotujemy około kwadransa w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki masła. Po ugotowaniu kaszę odcedzamy i studzimy. Prażoną cebulkę można zrobić samemu lub kupić gotową. Orzechy włoskie kruszymy i dodajemy do kaszy. Wsypujemy cząber oraz cebulkę. Kolejno dodajemy mascarpone i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Nie zastępujemy mascarpone innym serkiem, bo nie uzyskamy takiego efektu.



Kaszę przekładamy do naczynia żaroodpornego, zabezpieczamy naczynie filią aluminiową, aby kasza się nie spaliła, zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Stanowi wspaniały dodatek do mięs, gulaszu, jak również solo.
Kasza gryczana z mascarpone i orzechami
Po ugotowaniu kaszę odcedzamy i studzimy.
Kasza gryczana z mascarpone i orzechami
Orzechy włoskie kruszymy i dodajemy do kaszy. Wsypujemy cząber oraz cebulkę. Kolejno dodajemy mascarpone i wszystko dokładnie mieszamy.
Kasza gryczana z mascarpone i orzechami
Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem do smaku.
Kasza gryczana z mascarpone i orzechami
Kaszę przekładamy do naczynia żaroodpornego, zabezpieczamy naczynie filią aluminiową, aby kasza się nie spaliła, zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.