jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kasza gryczana z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kasza gryczana niepalona podana z sosem z cukinią i niewielką ilością mięsa to zdrowy i sycący posiłek.

Kasza gryczana z warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kasza gryczana z warzywami

 

  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 2 plastry pieczeni (wieprzowej lub drobiowej)
  • 1 młoda marchewka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku
  • tymianek świeży do dekoracji

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z warzywami
Gotujemy kaszę. Myjemy i obieramy warzywa. Kroimy marchewkę i cukinię w zapałkę. Na oleju szklimy posiekaną cebulkę. Dodajemy marchewkę, przesmażamy ją krótko po czym podlewamy wodą i dusimy 5 minut. Kroimy drobno upieczone mięso, dodajemy je do marchewki po czym dodajemy cukinię. Doprawiamy wszystko przyprawami i dusimy kolejne 5 minut. Całość zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną w niewielkiej ilości wody. Porcje kaszy wkładamy do lejka lekko ją upychając po czym wykładamy na talerz. Nakładamy sos mięsno- warzywny. Podajemy porcje kaszy z sosem udekorowane gałązkami tymianku.
Kasza gryczana z warzywami
Całą zawartość patelni zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną w niewielkiej ilości wody.