IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Kasza jaglana z dynią "alla curry"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pożywne wydanie kaszy z dodatkiem dyni to zdrowe danie całkowicie wegetariańskie, może być też traktowane jako dodatek do mięs.

Kasza jaglana z dynią "alla curry"

Składniki:

Kasza jaglana z dynią "alla curry"

 

  • 100 g kasza jaglana
  • 200-300 g dynia
  • 1 biała cebulka
  • szczypta koper włoski (nasiona)
  • curry do smaku
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • natka pietruszki do posypania wierzchu

 

  • danie przygotowuje w woku

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana z dynią "alla curry"
Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem i dobrze wypłukać. Odcedzić i zalać 200 ml wody, przykryć pokrywką i parować 20 minut na małym ogniu, tuż po uparowaniu posypać szczyptą soli i skropić oliwą. Wymieszać delikatnie i odstawić do wystudzenia. Cebulkę drobno posiekać, dynię pokroić w kostkę; W woku rozgrzać 2 łyżki oliwy, w moździerzu rozetrzeć nasiona kopru,które wraz z curry dodać do oleju, jak tylko zaczną się smażyć dodać cebulkę,po minucie dodać pokrojoną dynię, smażyć na dużym ogniu około 5 minut, doprawić solą do smaku. Następnie dodać kaszę i podsmażyć razem jeszcze minutę. Wykładać na talerze, posypać natką i podawać.