Sposób przygotowania:
Kasza jaglana z dynią i wieprzowiną
Opłukane mięso, osączam i kroję w grubą kostkę, przyrumieniam na rozgrzanym oleju. Następnie duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Sparzone pomidory obieram ze skórki, selery myję i kroję na małe kawałki i przekładam do mięsa.
Dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przyprawy, wlewam bulion i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duszę, aż mięso będzie miękkie.
Jedną szklankę kaszy dokładnie płuczę, kilka razy zmieniając wodę, następnie odsączam na sitku. Przelewam wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Do garnka z grubym dnem wlewam 2 szklanki zimnej wody, dodaję kaszę.
Doprowadzam do wrzenia, mieszam kaszę w garnku / tylko teraz mieszam, później gotuję nie mieszając /. Gotuję na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem 8 – 10 min. Po tym czasie kasza wchłonie cały płyn, teraz ją mieszam i kasza jest już gotowa, ugotowana na sypko.
Pokrojoną w kostkę dynię duszę na maśle tak, aby była miękka, ale nierozgotowana. Dodaję kaszę, mieszam i doprawiam do smaku.
Podaję posypaną świeżymi ziołami, z mięsem i dowolną surówką.
Dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przyprawy, wlewam bulion i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duszę, aż mięso będzie miękkie.
Jedną szklankę kaszy dokładnie płuczę, kilka razy zmieniając wodę, następnie odsączam na sitku. Przelewam wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Do garnka z grubym dnem wlewam 2 szklanki zimnej wody, dodaję kaszę.
Doprowadzam do wrzenia, mieszam kaszę w garnku / tylko teraz mieszam, później gotuję nie mieszając /. Gotuję na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem 8 – 10 min. Po tym czasie kasza wchłonie cały płyn, teraz ją mieszam i kasza jest już gotowa, ugotowana na sypko.
Pokrojoną w kostkę dynię duszę na maśle tak, aby była miękka, ale nierozgotowana. Dodaję kaszę, mieszam i doprawiam do smaku.
Podaję posypaną świeżymi ziołami, z mięsem i dowolną surówką.
Agulla
anemon
Bardzo Ci dziękuję za taki miły komentarz, bo jest mi niezwykle miło, że zechciałaś skorzystać z mojego przepisu, a najbardziej, że Wam smakowało. Jestem ogromną entuzjastką zarówno kaszy jaglanej jak i dyni, cieszę się, że Wam posmakowało tak od pierwszego razu. Mam nadzieję, że znajdziesz tu na gotujmy, nie tylko u mnie, wiele ciekawych, godnych wypróbowania i skomentowania przepisów, zwłaszcza,że jesteś już zalogowana. A może sama zaczniesz dodawać tu swoje przepisy.
Agulla
Dopiero zaczynam przygodę z gotowaniem, tak więc na razie wolę sprawdzone przepisy. Tym bardziej że takie dobre. :)
anemon