anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kasza jaglana z dynią i wieprzowiną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wieprzowina podana w towarzystwie kaszy jaglanej z dynią, to nie tylko odmiana dla ziemniaków, ale również duża dawka zdrowych składników.

Kasza jaglana z dynią i wieprzowiną

Składniki:

Kasza jaglana z dynią i wieprzowiną

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana z dynią i wieprzowiną
Opłukane mięso, osączam i kroję w grubą kostkę, przyrumieniam na rozgrzanym oleju. Następnie duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Sparzone pomidory obieram ze skórki, selery myję i kroję na małe kawałki i przekładam do mięsa.
Dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przyprawy, wlewam bulion i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duszę, aż mięso będzie miękkie.
Jedną szklankę kaszy dokładnie płuczę, kilka razy zmieniając wodę, następnie odsączam na sitku. Przelewam wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Do garnka z grubym dnem wlewam 2 szklanki zimnej wody, dodaję kaszę.
Doprowadzam do wrzenia, mieszam kaszę w garnku / tylko teraz mieszam, później gotuję nie mieszając /. Gotuję na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem 8 – 10 min. Po tym czasie kasza wchłonie cały płyn, teraz ją mieszam i kasza jest już gotowa, ugotowana na sypko.
Pokrojoną w kostkę dynię duszę na maśle tak, aby była miękka, ale nierozgotowana. Dodaję kaszę, mieszam i doprawiam do smaku.
Podaję posypaną świeżymi ziołami, z mięsem i dowolną surówką.