2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Kasza jaglana z karmelizowanymi figami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 12

O właściwościach kaszy jaglanej nie trzeba nikomu tłumaczyć, połączyłam ją z karmelizowanymi figami, posypałam dużą ilością prażonych nasion i stworzyłam pełnowartościowy zdrowy posiłek.

Kasza jaglana z karmelizowanymi figami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kasza jaglana z karmelizowanymi figami

 

 

  • 5 świeżych fig
  • 1 łyżka cukru brązowego cynamonowego
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki mieszanych ziaren-siemię lniane, dynia, słonecznik, sezam

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana z karmelizowanymi figami

ETAP 1:

Kasza jaglana z karmelizowanymi figami
kasze prażymy kilka minut w suchym garnku

Kaszę jaglaną przesypujemy do suchego garnka z grubym dnem, prażymy na ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając, kiedy zacznie uwalniać swój aromat,

ETAP 2:

Kasza jaglana z karmelizowanymi figami
kasze zalewamy gorącym mlekiem dodajemy miód

zalewamy ją gorącym mlekiem, dodajemy wydrążoną laskę wanilii bez ziarenek oraz szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie prawie cały płyn w między czasie osłodzić miodem.Odstawić ją w ciepłe miejsce na 10 minut aby doszła,.

ETAP 3:

Kasza jaglana z karmelizowanymi figami
figi karmelizujemy na maśle z cukrem i wanilią

Figi myjemy kroimy na cząstki.
W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy owoce, zasypujemy cukrem, dodajemy ziarenka wanilii, karmelizujemy około 2 minuty po czym ostrożnie wlać wodę , zamieszać trzymać na ogniu do momentu powstania syropu.

ETAP 4:

Kasza jaglana z karmelizowanymi figami
na suchej patelni prażymy mieszankę nasion

Na suchej patelni prażymy mieszankę ziaren ,od czasu do czasu potrząsając patelnią.Studzimy.
Kaszę wyłożyć do miseczki, polać karmelizowanymi figami, posypać ziarnami, od razu podawać.