Sposób przygotowania:
Kasza jaglana z warzywami
Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą i przelewamy na sicie wrzątkiem. Dopiero po tych zabiegach jest pozbawiona goryczki i gotowa do dalszej obróbki. Wkładamy ją do garnka i zalewamy 400 ml zimnej wody. Solimy odrobinę i gotujemy na małym ogniu dopóki cała woda nie wsiąknie (pilnujemy aby spód się nie przypalił), następnie przykrywamy i odstawiamy na pół godziny pod pierzynę. W tym czasie kiedy kasza dochodzi w ciepełku, obieramy marchewkę i ścieramy na grubych oczkach. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę i dusimy do osiągnięcia odpowiadającej nam miękkości. Do warzyw dodajemy kaszę spod pierzyny, posiekaną zieloną pietruszkę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy drobno pokrojone czarne oliwki, które są tutaj "kropką nad i". Opcjonalnie można dodać do tej potrawy kilka suszonych grzybków (namoczonych kilka godzin wcześniej) lub kilka suszonych pomidorów. Smacznego!