Sposób przygotowania:
Kasza jaglana z mascarpone i jagodami
Kasze jaglaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, odcedzamy. W rondelku rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła i podprażamy na niej przez 1-2 minut odcedzoną kaszę. Kaszę zalewamy mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru brązowego i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut lub do momentu kiedy kasza wchłonie całe mleko. Ugotowaną kaszę odstawiamy na bok na 10 minut (mam być cały czas szczelnie przykryta ). W międzyczasie ½ opakowania serka mascarpone lub homogenizowanego mieszamy z lemon curd czyli kremem cytrynowym, tak aby stworzył jednolitą kwaskową masę. Jeśli nie mamy lemon curd serek doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i brązowym cukrem. Przestudzoną delikatnie kasze jaglaną spulchniamy widelcem, przekładamy do szklaneczek lub miseczek, na to kładziemy warstwę kremu cytrynowego i po jednej łyżce owoców w syropie i powtarzamy ułożenie warstw raz jeszcze. Serwujemy od razu w leniwe niedzielne do południe : )