Sposób przygotowania:
Kasza jęczmienna z pieczonymi warzywami*
Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem szafranu i curry. Paprykę wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na ok. 30 min. Po upieczeniu wkładamy do plastikowej torby, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 10 min. - po tym czasie łatwiej będzie zdjąć skórkę. Następnie kroimy paprykę w kostkę, a czosnek siekamy. Paprykę układamy na talerzu na kształt szachownicy, posypujemy posiekanym czosnkiem i anchois, skrapiamy sokiem z limonki i oliwą. Orzechy laskowe upalamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 3 min., wyjmujemy i ocieramy ze skórki. Kaszę przesmażamy na oliwie z natką pietruszki, pokruszonymi orzechami i posiekaną melisą. Podajemy z upieczoną papryką.