makarena1011

makarena1011

Szef Kuchni
[Przepisów: 104]

Kasza jęczmienna z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kasza jęczmienna słodka i wytrawna, tak jak w Turcji

Kasza jęczmienna z suszonymi śliwkami

Składniki:

Kasza jęczmienna z suszonymi śliwkami

 

  • 15 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 1 czerwona papryka, posiekana i podsmażona
  • 2 żółte papryki, posiekane i podsmażone
  • 4 łyżki oliwy
  • 25 dag kaszy jęczmiennej
  • 3/4 szklanki obranych i posiekanych migdałów
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
  • 500 ml wody
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Kasza jęczmienna z suszonymi śliwkami
Zalać kaszę gorącą wodą. Odstawić na godzinę. Po odcedzeniu zalać dwoma szklankami wody i gotować 20 minut. Śliwki umyć i zalać gorącą wodą. Ostawić na godzinę. Zagotować, po czym gotować jeszcze 20 minut. Odcedzone, posiekać. Wymieszać z kaszą, do której następnie dodać pozostałe składniki. Przyprawić. Od razu podawać.