szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Kasza krakowska z wieprzowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

kasza krakowska z wieprzowiną

Kasza krakowska z wieprzowiną

Składniki:

Kasza krakowska z wieprzowiną

 

  • 200 gram kaszy krakowskiej
  • łyzeczka soli
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów
  • łyzka mąki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1kostka mięsna
  • 1 łyzka smalcu

Sposób przygotowania:

Kasza krakowska z wieprzowiną
Cebulę obrac i drobno pokroić.Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać smalec, podsmażyć najpierw drobno pokrojoną cebulę. Jak cebulka się lekko zarumieni, wrzucić mięso i razem podsmażyc na rumiano. Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną, listek, ziele angielskie i suszone grzyby. Podsmażone mięso włożyc do garnka i dusić do miękkości. Na koniec zaprawić mąką.Kaszę ugotować wg.przepisu podanego na opakowaniu. Odsączyć,. Wyłożyć na talerz, polać sosem miesnym.