Sposób przygotowania:
Kasza zapiekana z mięsem i grzybami
Wodę na kaszę posolić i zagotować, po czym wrzucić na wrzątek dwa duże woreczki kaszy jęczmiennej. Gotować dopóki kasza nie spęcznieje w folii, wtedy to wyjąć łopatką na płaski talerz, ostudzić i wypakować z przeciętych woreczków. Mięso mielone gotowe przesmażyć na oleju z posiekaną cebulką i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Grzyby namoczyć na noc lub sparzyć wrzątkiem i odlać z nich wodę, następnie wymieszać z kaszą i mięsem. Naczynie żaroodporne natłuścić, piekarnik nagrzać do 175-180 st. C. Kaszę z mięsem i grzybami przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posypać startym serem. Wstawić naczynie do piekarnika na 30 min. Gotowe danie wyjąć z piekarnika w rękawicach kuchennych i podzielić na cztery porcje, przełożyć na talerze i jeść wraz z sałatą w śmietanie.