goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Kaszanka 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W tym roku pierwszy raz robiłam kaszankę, wyszła rewelacyjnie. Sporo jej zamroziłam.

Kaszanka 3

Składniki:

Kaszanka 3

 

  • podgardle 2 kg
  • płuca 2 kg
  • wątroba 2 1/2 kg
  • głowa świńska 1 sztuka
  • krew ze świni 1 l
  • kasza gryczana 3 1/2 kg
  • cebula 3 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek około 2-3 łyżeczki
  • ziele angielskie 1 opakowanie
  • jelita

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kaszanka 3
Mięso oczyszczamy. Wkładamy do dużego garnka wraz z zielem angielskim, cebulą, całość zalewamy wodą i sparzamy. Sparzone mięso i cebulę mielimy na drobnym sitku. Kaszę sparzamy na wywarze w którym gotowały się mięsa. Do sparzonej kaszy wlewamy powoli zmiksowaną krew i mieszamy. Następnie dodajemy mięso. Powstałą masę doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Napełniamy jelita za pomocą końcówek maszynki do mięsa. Powiązane kaszanki parzymy w temperaturze około 90 stopni przez około 1 1/2 godz. Studzimy.