Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kaszkowo-koperkowy rosołek :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekko strawna zupa . Dobra dla dzieci i rekonwalescentów .

  Kaszkowo-koperkowy rosołek :

Składniki:

Kaszkowo-koperkowy rosołek :

 

  • 2 duże udka z kurczaka
  • 1/3 indyczej szyjki
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ¼ pora
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 12 łyżek kaszy manny błyskawicznej
  • 2 żółtka
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 1 kostka bulionu z kury
  • 1/2 pęczka pokrojonego drobno koperku
  • 7 szklanek wody
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Kaszkowo-koperkowy rosołek :
Udka z kurczaka , szyjkę indyczą warzywa , liść laurowy , ziele angielskie ,kostki bulionowe zalać wodą i gotować 50 minut . Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić . Zasypać kaszą manną . Gotować 5 minut . Marchewkę pokroić w talarki . Rozgrzać w garnuszku masło i podsmażyć na nim koper- przełożyć do garnka z bulionem . Żółtka rozrobić odrobiną wywaru i wlać do zupy . Można podawać w bulionówkach do picia . Można dodać do zupy obrane ze skórek , chrząstek , kości i podzielone na kawałki mięso .Można dołożyć do zupy pokrojona w plasterki marchewkę .