Sposób przygotowania:
Uszka z soczewicą i grzybami suszonymiETAP 1:
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin a potem w tej wodzie ugotować do miękkości. Odcedzić. Soczewicę ugotować w ok. 1szkl. osolonej wody. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Grzyby, soczewicę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę wsypać do miski. Dodać szczyptę soli. Wodę zagotować. W gorącej wodzie rozpuścić margarynę a potem przelać to do mąki. Zagnieść z tego jednolite sprężyste ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2mm i wyciąć z niego małe kółka najlepiej kieliszkiem lub foremką. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać w mały pierożek a potem w uszko. Uszka gotować w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Wyłożyć na półmisek.