WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1208]

Uszka z soczewicą i grzybami suszonymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uszka z zieloną soczewicą i suszonymi grzybami leśnymi to idealny dodatek do barszczyku, rosołu czy innych dań.

Uszka z soczewicą i grzybami suszonymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka z soczewicą i grzybami suszonymi

 

Sposób przygotowania:

Uszka z soczewicą i grzybami suszonymi

ETAP 1:

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin a potem w tej wodzie ugotować do miękkości. Odcedzić. Soczewicę ugotować w ok. 1szkl. osolonej wody. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Grzyby, soczewicę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę wsypać do miski. Dodać szczyptę soli. Wodę zagotować. W gorącej wodzie rozpuścić margarynę a potem przelać to do mąki. Zagnieść z tego jednolite sprężyste ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2mm i wyciąć z niego małe kółka najlepiej kieliszkiem lub foremką. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać w mały pierożek a potem w uszko. Uszka gotować w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Wyłożyć na półmisek.

Uszka z soczewicą i grzybami suszonymi
Uszka z soczewicą i grzybami w trakcie gotowania
Uszka z soczewicą i grzybami suszonymi
Uszka w trakcie lepienia odkładane na deskę oprószoną mąką
Uszka z soczewicą i grzybami suszonymi
Farsz nałożony na wycięty krążek z ciasta.
Uszka z soczewicą i grzybami suszonymi
Przygotowany farsz z soczewicy, grzybów i cebuli