michal_b

michal_b

Starszy Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Italian fusion-kaszotto z boczniakiem i groszkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Z miłości do Włoch i Polskiego serca powstało kaszotto z boczniakami i groszkiem cukrowym. Potrawa smaczna, łatwa w przygotowaniu i zdrowa, wszakże zarówno pęczak jak i boczniaki są skarbnicą witamin, łatwo przyswajalnych węglowodanów, soli mineralny.

Italian fusion-kaszotto z boczniakiem i groszkiem

Składniki:

Italian fusion-kaszotto z boczniakiem i groszkiem

 

  • 1 litr bulionu warzywnego ( marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek)
  • 3 szalotki
  • 4-5 sporych, świeżych boczniaków
  • 200 g groszku mrożonego HORTEX
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g kaszy pęczak
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Italian fusion-kaszotto z boczniakiem i groszkiem
W przypadku kaszotto zdecydowanie dobrym pomysłem będzie wcześniejsze przygotowanie produktów. Bulion warzywny, jeśli nie był wcześniej przygotowany, będzie wymagał 40-50 minut gotowania na wolnym ogniu. Boczniaki, pokrój w paski, szalotkę po obraniu pokrój w piórka, czyli cienkie paseczki, pomidorki koktajlowe wystarczy przekroić na pół Na rozgrzanej patelni z grubym dnem rozprowadź niewielką ilość oliwy, po około 20 sekundach na patelnię wrzuć boczniaki, podsmaż je przez około 1 minutę i ściągnij z patelni. Na tej samej oliwie podsmaż szalotkę, połowę czosnku pokrojonego w grube plasterki i szczyptę soli. Następnie dodaj pęczak oraz groszek zielony mrożony HORTEX i wszystko ze sobą wymieszaj, pozostaw na około 1 minutę. Po tym czasie raz jeszcze wymieszaj składniki znajdujące się na patelni i dodaj 1 szklankę bulionu, kiedy bulion odparuje, ponownie wymieszaj całość, i wlej kolejną szklankę bulionu. Proces ten powtarzaj przez 20-22 minuty. Pamiętaj o tym by nie dopuścić do przypalenia kaszy. Kiedy pęczak będzie już „na ząb” na mniejszej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż na niej pomidorki koktajlowe oraz czosnek. Kaszotto podawaj ze słodkimi pomidorkami, pamiętaj by przed podaniem obsypać danie świeżo mielonym czarnym pieprzem.