Sposób przygotowania:
Kaszotto z tofu w parmezanowej panierceETAP 1:
Tofu kroimy na centymetrowe plastry, a następnie jeszcze na pół (powinno wyjść 20 kawałków). Zalewamy je sosem sojowym i pozostawiamy na czas przygotowania reszty składników.
ETAP 2:
Groszek gotujemy w osolonym wrzątku i odcedzamy. Na patelni (najlepiej w woku) podsmażamy na oleju kokosowym pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy również pokrojone w kostkę papryki, pokrojony w plasterki czosnek oraz poszatkowane zioła: pietruszkę, miętę i kolendrę. Smażymy chwilę, dodajemy groszek i zdejmujemy z ognia.
ETAP 3:
Marchewkę obieramy, a następnie za pomocą obieraczki robimy z niej wstążki.
Z tofu odlewamy marynatę i panierujemy najpierw w rozbełtanym jajku potem w bułce tartej wymieszanej z parmezanem w stosunku 2:1. Smażymy je na rozgrzanym oleju kokosowym.
ETAP 4:
W czasie smażenia gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut marchewkowy makaron oraz przygotowujemy kuskus: wsypujemy go na patelnię i zalewamy taką ilością gorącego bulionu, aby przykrył kaszę. Tak przygotowane danie podgrzewamy na małym ogniu, aż będzie ciepłe. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po nałożeniu na talerze marchewkę doprawiamy z wierzchu świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy całość pietruszką.