Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kremowe kaszotto z wędzonym boczkiem i pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kasza pęczak jest niezwykle zdrowa , pozytywnie wpływa nasz układ trawienny i nie tylko. Szkoda, że jest mało doceniana... Danie jest bardzo smaczne i dodatkowo pożywne oraz sycące. Dodatek żółtego sera nadał mu kremowej i kuszącej konsystencji.

Kremowe kaszotto z wędzonym boczkiem i pieczarkami

Składniki:

Kremowe kaszotto z wędzonym boczkiem i pieczarkami

 

Dodatkowo:

  • 300 ml wody
  • 80 ml śmietanki
  • 50g żółtego sera (startego)
  • olej

Sposób przygotowania:

Kremowe kaszotto z wędzonym boczkiem i pieczarkami

Przygotowanie:

Kremowe kaszotto z wędzonym boczkiem i pieczarkami
Boczek może być surowy lub podparzony - wg gustu.

Boczek pokroić w kostkę, a cebulę i pieczarki posiekać - na większe kawałki.

Gotowanie:

Kremowe kaszotto z wędzonym boczkiem i pieczarkami
Kasza powinna całkowicie wchłonąć całą wodę.

Boczek, z cebulą i pieczarkami podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie połączyć z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), wodą i dokładnie opłukaną kaszą.

Całość wymieszać z papryką oraz przyprawami (wg smaku) i doprowadzić do wrzenia.
Następnie ogień należy zmniejszyć do minimum, a patelnię przykryć pokrywką.

Danie gotować do miękkości pęczaku - około 25-30 minut.

Na końcu:

Kremowe kaszotto z wędzonym boczkiem i pieczarkami
Najlepsza śmietanka to ta mająca 18 procent.

Na końcu zwiększając ogień - wlać śmietankę i doprowadzić do jej zredukowania się.
Dodać koperek, ser i wymieszać.

Gotową potrawę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


Tagi:

danie kasza