Sposób przygotowania:
Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną
Kaczkę oczyścić, opłukać, osuszyć. Do kaczki włożyć do pełna kawałki jabłek z majerankiem, kucharkiem, wykałaczkami spiąć otwór. Na patelni ze smalcem zrumienić kaczkę z każdej strony. Pod koniec dodać ząbki pokrojonego czosnku.
Kaczkę z tłuszczem z patelni włożyć do szybkowara. Dodać śliwki suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut. Po ugotowaniu kaczkę wyjąc na talerz.
Wywar przelać do mniejszego garnka. Wsypać pieprz mielony, mąkę, dodać śmietanę i blenderem zmiksować do zagotowania i zagęszczenia sosu.
Na smalcu podsmażyć pokrojone w kostkę obrane jabłko, cebulę, goździki, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, sól.
Kapustę czerwoną drobno pokroić do miski. Zalać wrzątkiem i po paru minutach wodę odlać. Kapustę dodać do jabłek i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty. Na koniec dodać pieprz mielony, ocet jabłkowy, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty.
Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. W misce wygładzić wierzch i podzielić na cztery części. Jedną wyjąć na ziemniaki i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wszystko szybko połączyć na gładką masę.
Formować kulki, spłaszczyć je trochę i palcem do połowy robić dziurki. Kłaść do osolonego wrzątku, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3 minuty. Wyjmować cedzakiem. Podawać , kaczką, sosem i kapustą czerwoną.
Kaczkę z tłuszczem z patelni włożyć do szybkowara. Dodać śliwki suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut. Po ugotowaniu kaczkę wyjąc na talerz.
Wywar przelać do mniejszego garnka. Wsypać pieprz mielony, mąkę, dodać śmietanę i blenderem zmiksować do zagotowania i zagęszczenia sosu.
Na smalcu podsmażyć pokrojone w kostkę obrane jabłko, cebulę, goździki, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, sól.
Kapustę czerwoną drobno pokroić do miski. Zalać wrzątkiem i po paru minutach wodę odlać. Kapustę dodać do jabłek i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty. Na koniec dodać pieprz mielony, ocet jabłkowy, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty.
Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. W misce wygładzić wierzch i podzielić na cztery części. Jedną wyjąć na ziemniaki i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wszystko szybko połączyć na gładką masę.
Formować kulki, spłaszczyć je trochę i palcem do połowy robić dziurki. Kłaść do osolonego wrzątku, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3 minuty. Wyjmować cedzakiem. Podawać , kaczką, sosem i kapustą czerwoną.