ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kaczka faszerowana jabłkami, śliwkami suszonymi z szybkowara jest bardzo soczysta, krucha. Podana z kluskami ziemniaczanymi i czerwoną kapustą jest doskonałym daniem.

Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną Więcej zdjęć (16)

Składniki:

Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną

 

 

  • kapusta czerwona:
  • smalec 1 łyżeczka,
  • jabłka 1 sztuka średnie,
  • cebula 1 sztuka mniejsza,
  • goździki 6 sztuk,
  • cukier 3 łyżki,
  • sól 1 łyżka,
  • liść laurowy 1 sztuka,
  • ziele angielskie 2 sztuki,
  • kapusta czerwona 1 główka średnia,
  • woda 1 szklanka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • ocet jabłkowy 1 łyżka,
  • mąka pszenna 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną
Kaczkę oczyścić, opłukać, osuszyć. Do kaczki włożyć do pełna kawałki jabłek z majerankiem, kucharkiem, wykałaczkami spiąć otwór. Na patelni ze smalcem zrumienić kaczkę z każdej strony. Pod koniec dodać ząbki pokrojonego czosnku.

Kaczkę z tłuszczem z patelni włożyć do szybkowara. Dodać śliwki suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut. Po ugotowaniu kaczkę wyjąc na talerz.

Wywar przelać do mniejszego garnka. Wsypać pieprz mielony, mąkę, dodać śmietanę i blenderem zmiksować do zagotowania i zagęszczenia sosu.

Na smalcu podsmażyć pokrojone w kostkę obrane jabłko, cebulę, goździki, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, sól.

Kapustę czerwoną drobno pokroić do miski. Zalać wrzątkiem i po paru minutach wodę odlać. Kapustę dodać do jabłek i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty. Na koniec dodać pieprz mielony, ocet jabłkowy, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty.

Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. W misce wygładzić wierzch i podzielić na cztery części. Jedną wyjąć na ziemniaki i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wszystko szybko połączyć na gładką masę.

Formować kulki, spłaszczyć je trochę i palcem do połowy robić dziurki. Kłaść do osolonego wrzątku, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3 minuty. Wyjmować cedzakiem. Podawać , kaczką, sosem i kapustą czerwoną.
Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną
Zamiast wykalaczekami można zaszyc nicią otwór po nadzianiu.
Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną
Na patelni mocno zrumienić z każdej strony.
Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną
Sliwki suszone nadadzą wyarzistego smaku .
Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną
Kaczka w szybkowraze jest soczysta, krucha.
Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną
Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną
Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną
Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną
Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną
Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną
Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną
Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną
Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną
Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną
Kaczka z szybkowara z kluskami i kapustą czerwoną