ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 240]

Kaszotto z pęczaku w kopertach z papieru ryżowego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kaszotto z pęczaku w kopertach z papieru ryżowego z sercami wieprzowymi w warzywach. Taki sposób podania kaszy zasmakuje nawet osobom, które za nią nie przepadają.

Kaszotto z pęczaku w kopertach z papieru ryżowego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaszotto z pęczaku w kopertach z papieru ryżowego

składniki do przygotowania kaszy

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 szklanki wody
  • sól do smaku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki masła albo oleju słonecznikowego
  • opakowanie papieru ryżowego
  • olej do smażenia

składniki do przygotowania serc wieprzowych w warzywach

  • 1 kg serc wieprzowych
  • 4 marchewki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3 duże cebule
  • 1 por biała część
  • natka pietruszki
  • młode listki lubczyku
  • 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego

Sposób przygotowania:

Kaszotto z pęczaku w kopertach z papieru ryżowego
Serca gotujemy z dodatkiem wody, soli, ziela angielskiego i liści laurowych oraz natki selera i świeżym tymiankiem. Po ugotowaniu wyjmujemy z garnka i drobno kroimy, jeśli mają zbyt dużo tłuszczu usuwamy go przed krojeniem.

Do garnka wkładamy pokrojoną w kostkę marchewkę, zalewamy przecedzonym wywarem od gotowania serc.

Kiedy marchewka będzie na pół miękka dodajemy cebulę pokrojoną w półksiężyce oraz por pokrojony w paseczki. Dodajemy serca wcześniej pokrojone i wszystko gotujemy do miękkości.

Na koniec dodajemy natkę młodego lubczyku oraz pietruszki drobno pokrojone. Doprawiamy sosem sojowym, około 1-2 łyżek według własnego smaku, solą i czarnym mielonym pieprzem.

Kaszę gotujemy do miękkości, na sypko( na jedną szklankę kaszy dajemy 2 szklani wody) z dodatkiem soli, dwóch łyżek sosu sojowo-grzybowego oraz masła.

Jeśli wygotowała nam się woda a kasza jest jeszcze twarda wstawiamy do kąpieli wodnej na małym ogniu, żeby doszła. Czyli garnek z kaszą w drugi garnek z gotującą wodą.

Po ugotowaniu kaszę zawijamy w zwilżony papier ryżowy, zawijamy w kopertę i podsmażamy w głębokim tłuszczu. Żeby koperty z kaszą zachowały chrupkość podajemy zaraz po usmażeniu. Razem z wcześniej przygotowanymi sercami.

Serca w warzywach

Kaszotto z pęczaku w kopertach z papieru ryżowego
Serca gotujemy z dodatkiem wody, soli, ziela angielskiego i liści laurowych oraz natki selera.
Kaszotto z pęczaku w kopertach z papieru ryżowego
Marchewkę obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę
Kaszotto z pęczaku w kopertach z papieru ryżowego
Por, tą jasną część kroimy w średniej grubości paseczki.
Kaszotto z pęczaku w kopertach z papieru ryżowego
Obieramy większe cebule i kroimy w pół księżyce.

Tagi:

dania kasze