jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kaszotto z suszonymi grzybami Magdy Gessler

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Najlepiej smakuje w towarzystwie wina. Potrawę wykonałam wzorując się przepisem Pani Magdy Gessler z książki Smaczna Polska.

Kaszotto z suszonymi grzybami Magdy Gessler Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaszotto z suszonymi grzybami Magdy Gessler

 

  • 18 dag suszonych grzybów ( u mnie borowiki),
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 duża cebula,
  • 10 dag wędzonej słoniny,
  • 2 szklanki kaszy pęczak,
  • 1 szklanka białego wina,
  • 20 dag dojrzewającego sera (u mnie koryciński),
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • Natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Kaszotto z suszonymi grzybami Magdy Gessler
Grzyby zalewamy wodą i moczymy. Najlepiej pozostawić je do namoczenia na noc. Następnego dnia gotujemy je w wodzie w której były moczone. Ugotowane grzyby odcedzamy. Wywar pozostawiamy (U mnie pozostało go około 0,5 szklanki).

Słoninę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w kostkę. Gotową słoninę przysmażamy na patelni. Dodajemy do niej cebulę i delikatnie ją rumienimy. Przepłukaną kaszę dodajemy do cebuli z słoniną. Chwilkę razem smażymy. Następnie podlewamy winem. Gdy wino odparuje całość podlewamy wywarem z grzybów oraz częścią bulionu.

Kaszotto doprawiamy solą i pieprzem. W miarę jak kasza wchłania bulion uzupełniamy go. Na koniec dokładamy do całości grzyby. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszotto zestawiamy z ognia i dokładamy do niego ser. Razem mieszamy.

Ostatecznie doprawiamy do smaku. Danie porcjujemy i podajemy udekorowane natką pietruszki.
Kaszotto z suszonymi grzybami Magdy Gessler
Słoninę przysmażamy. dodajemy do niej cebule.
Kaszotto z suszonymi grzybami Magdy Gessler
Do zrumienionej cebuli dokładamy kaszę. Chwilkę razem smażymy i całość podlewamy winem
Kaszotto z suszonymi grzybami Magdy Gessler
Namoczone grzyby gotujemy, następnie odcedzamy, zachowując wywar.
Kaszotto z suszonymi grzybami Magdy Gessler
Gdy kasza jest już gotowa dokładamy do niej grzyby, a następnie ser.