Sposób przygotowania:
Kaszotto z suszonymi grzybami Magdy Gessler
Grzyby zalewamy wodą i moczymy. Najlepiej pozostawić je do namoczenia na noc. Następnego dnia gotujemy je w wodzie w której były moczone. Ugotowane grzyby odcedzamy. Wywar pozostawiamy (U mnie pozostało go około 0,5 szklanki).
Słoninę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w kostkę. Gotową słoninę przysmażamy na patelni. Dodajemy do niej cebulę i delikatnie ją rumienimy. Przepłukaną kaszę dodajemy do cebuli z słoniną. Chwilkę razem smażymy. Następnie podlewamy winem. Gdy wino odparuje całość podlewamy wywarem z grzybów oraz częścią bulionu.
Kaszotto doprawiamy solą i pieprzem. W miarę jak kasza wchłania bulion uzupełniamy go. Na koniec dokładamy do całości grzyby. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszotto zestawiamy z ognia i dokładamy do niego ser. Razem mieszamy.
Ostatecznie doprawiamy do smaku. Danie porcjujemy i podajemy udekorowane natką pietruszki.
Słoninę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w kostkę. Gotową słoninę przysmażamy na patelni. Dodajemy do niej cebulę i delikatnie ją rumienimy. Przepłukaną kaszę dodajemy do cebuli z słoniną. Chwilkę razem smażymy. Następnie podlewamy winem. Gdy wino odparuje całość podlewamy wywarem z grzybów oraz częścią bulionu.
Kaszotto doprawiamy solą i pieprzem. W miarę jak kasza wchłania bulion uzupełniamy go. Na koniec dokładamy do całości grzyby. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszotto zestawiamy z ognia i dokładamy do niego ser. Razem mieszamy.
Ostatecznie doprawiamy do smaku. Danie porcjujemy i podajemy udekorowane natką pietruszki.
Ewa