Sposób przygotowania:
Bakłażan pieczony z kurczakiem
Bakłażana przekroić na pół, wydrążyć miąższ i natłuścić go w środku i oprószyć solą. Piec ok. 10 minut w 180stopniach.
Międzyczasie na patelni podsmażyć na maśle pokrojony w kostkę filet z dodatkiem majeranku i ziół prowansalskich.
Na drugiej patelni podsmażyć na łyżce masła klarowanego cebulę obraną i pokrojoną w kosteczkę.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, i dodajemy do podsmażonej cebuli i dalej dusimy.
Do warzyw dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Dodajemy podsmażonego kurczaka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą ziołową, pieprzem.
Nadzienie doprawiamy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dokładnie mieszamy i nakładamy do bakłażana.
Przykrywamy serem żółtym.
Pieczemy jeszcze 15-20 minut. Podajemy posypane świeżym szczypiorkiem.
Międzyczasie na patelni podsmażyć na maśle pokrojony w kostkę filet z dodatkiem majeranku i ziół prowansalskich.
Na drugiej patelni podsmażyć na łyżce masła klarowanego cebulę obraną i pokrojoną w kosteczkę.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, i dodajemy do podsmażonej cebuli i dalej dusimy.
Do warzyw dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Dodajemy podsmażonego kurczaka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą ziołową, pieprzem.
Nadzienie doprawiamy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dokładnie mieszamy i nakładamy do bakłażana.
Przykrywamy serem żółtym.
Pieczemy jeszcze 15-20 minut. Podajemy posypane świeżym szczypiorkiem.