MalgosiaZ

MalgosiaZ

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Kataifi orzechowo-migdałowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodki deser którym zajadaja się Grecy i wszystkie kraje arabskie. Rewelacyjnie szybkie i pyszne!

Kataifi orzechowo-migdałowe

Składniki:

Kataifi orzechowo-migdałowe

 

 

Sposób przygotowania:

Kataifi orzechowo-migdałowe
Przygotowanie: Ciasto wcześniej rozmrozić, roztrzepać rękoma by stało się puszyste. Wysmarować blaszkę muffinową masłem, z ciasta zwinąć gniazdka i włożyć do otworów w blaszce tak by wypełniały boki a środek miał tylko podstawę z włókien. Orzechy oraz migdały pokruszyć w malakserze, dodać cukier waniliowy oraz kardamon, wymieszać. Masę orzechowo migdałową nałożyć po 1 czubatej łyżce na środki gniazd, polać włókna ciasta stopionym masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180" na 20 minut. W między czasie zagotować wodę, dodać miód i gotować na małym ogniu przez 15 minut do czasu aż zrobi się lekka zawiesina. Kiedy Kadaifi się upiecze, wyciągnąć foremkę z piekarnika i od razu polać syropem miodowym. Odstawić do ostygnięcia, można na godzinkę wstawić do lodówki w celu stwardnienia syropu ale stwardnieje niewiele! Smacznego!

Tagi:

ciasto