Sposób przygotowania:
Kataifi orzechowo-migdałowe
Przygotowanie: Ciasto wcześniej rozmrozić, roztrzepać rękoma by stało się puszyste. Wysmarować blaszkę muffinową masłem, z ciasta zwinąć gniazdka i włożyć do otworów w blaszce tak by wypełniały boki a środek miał tylko podstawę z włókien. Orzechy oraz migdały pokruszyć w malakserze, dodać cukier waniliowy oraz kardamon, wymieszać. Masę orzechowo migdałową nałożyć po 1 czubatej łyżce na środki gniazd, polać włókna ciasta stopionym masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180" na 20 minut. W między czasie zagotować wodę, dodać miód i gotować na małym ogniu przez 15 minut do czasu aż zrobi się lekka zawiesina. Kiedy Kadaifi się upiecze, wyciągnąć foremkę z piekarnika i od razu polać syropem miodowym. Odstawić do ostygnięcia, można na godzinkę wstawić do lodówki w celu stwardnienia syropu ale stwardnieje niewiele! Smacznego!
kukielka