Sposób przygotowania:
Katarzynka
Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół. Budyń gotujemy w szklance mleka i studzimy. Margarynę ucieramy na puszysta masę z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając aż do powstania jednolitej konsystencji. W formie układamy warstwy: biszkopt, który smarujemy powidłami śliwkowymi. Na niem układamy pierniczki i wykładamy 2/3 kremu. Na kremie układamy drugi biszkopt, smarujemy go pozostałym kremem i obsypujemy startą czekolada. Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby pierniczki zmiękły. Smacznego ;)
zbysiowa
2milutka