SUPERPRZEPIS

Katarzynka

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Katarzynka Więcej zdjęć (4)

Pyszne ciasto, które można zaserwować na imieniny Katarzyny, polecam ;)

Składniki:

Katarzynka

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 250g powideł śliwkowych,
  • 14 pierniczków Katarzynki (2,5 opakowania),
  • KREM:
  • 1 kostka margaryny Kasia,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 szklanka mleka,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • czekoladowe serduszka lub gwiazdki do ozdoby

Sposób przygotowania:

Katarzynka
Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół. Budyń gotujemy w szklance mleka i studzimy. Margarynę ucieramy na puszysta masę z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając aż do powstania jednolitej konsystencji. W formie układamy warstwy: biszkopt, który smarujemy powidłami śliwkowymi. Na niem układamy pierniczki i wykładamy 2/3 kremu. Na kremie układamy drugi biszkopt, smarujemy go pozostałym kremem i obsypujemy startą czekolada. Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby pierniczki zmiękły. Smacznego ;)
Katarzynka
Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.
Katarzynka
W formie układamy warstwy: biszkopt, który smarujemy powidłami śliwkowymi.
Katarzynka
Na niem układamy pierniczki i wykładamy 2/3 kremu.