Kategoria promowana - styczeń

  • 10

Od 1 do 31 stycznia dodatkowo promujemy - 10 wirtualami - przepisy zawierające w swoim składzie kasze, soczewicę, cieciorkę oraz jarmuż. Pamiętajcie, że zdobyte wirtuale możecie wymieniać na wybrane przez siebie nagrody!

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Kategoria promowana - styczeń
fot. Fotolia

Dla niewtajemniczonych wyjaśniamy zasady: każdy kto doda własnoręcznie przygotowany przepis z użyciem wymienionych składników z przynajmniej jednym zdjęciem, dostanie dodatkowo 10 wirtuali.

Przypominamy, że wymienione składniki muszą odgrywać ważną rolę w przygotowanej potrawie. Nie mogą być dodatkiem lub tłem przygotowanej potrawy.

Wirtuale dodają moderatorki zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na twoim koncie wirtuali nie pojawiła się informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć pisząc do misia5 lub Zbysiowa lub w ostateczności do zozolek lub Magdalenaa.

Oto składniki, dzięki którym zdobędziecie więcej wirtuali wymiennych na nagrody.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>

                                                

KaszeSoczewica

I. Kasze (manna, jęczmienna, gryczana, jaglana, kukurydziana, kuskus, bulgur, komosa)

Kasza to produkt, z którego można wyczarować doskonałe potrawy na słono i słodko. Stanowią doskonałą bazę do zup, sałatek oraz zapiekanek. Potrawy przygotowane z użyciem kaszy są sycące, pożywne i rozgrzewające.

Zainspiruj się!
Kasza jaglana - jak ją gotować i z czym jeść?
8 przepisów na dania z kaszą gryczaną

II. Soczewica w wybranym przez Ciebie kolorze

Soczewica jest bardzo zdrowa, pożywna i tania. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego też często jest wykorzystywana jako składnik dań dietetycznych. Soczewicę można przygotować na wiele sposobów. Idealne sprawdza się w zupach, sałatkach oraz farszach np. do pierogów.

Zobacz!
Soczewica na 7 sposobów

CiecierzycaJarmuż

                                           

III. Ciecierzyca
 
Cieciorka doceniana jest za swój orzechowy smak i walory odżywcze. Mało kto wie, że ciecierzyca uznawana za afrodyzjak. Najczęściej wykorzystywana do przygotowania pasty z ciecierzycy - hummusu, ale można ją wykorzystać do wielu potraw.

Podpowiadamy
Najlepsze sposoby na ciecierzycę

IV. Jarmuż w wybranej przez Ciebie postaci

Jarmuż jest warzywem kapustnym o dużej zawartości wapnia, karotenu oraz witamin A i C. Warzywo ma lekko gorzki smak i wymaga pewnych umiejętności w przygotowaniu, dlatego najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do potraw. Zachęcamy do eksperymentowania z jarmużem.

Zobacz co zrobić z jarmużu >>>

Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 31 stycznia.

Zdjęcia: Fotolia