
Dla niewtajemniczonych wyjaśniamy zasady: każdy kto doda własnoręcznie przygotowany przepis z użyciem wymienionych składników z przynajmniej jednym zdjęciem, dostanie dodatkowo 10 wirtuali.
Wirtuale dodają moderatorki zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na twoim koncie wirtuali nie pojawiła się informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć pisząc do misia5 lub Zbysiowa lub w ostateczności do zozolek lub Magdalenaa.
Oto składniki, dzięki którym zdobędziecie więcej wirtuali wymiennych na nagrody.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>

I. Kasze (manna, jęczmienna, gryczana, jaglana, kukurydziana, kuskus, bulgur, komosa)
Kasza to produkt, z którego można wyczarować doskonałe potrawy na słono i słodko. Stanowią doskonałą bazę do zup, sałatek oraz zapiekanek. Potrawy przygotowane z użyciem kaszy są sycące, pożywne i rozgrzewające.
Zainspiruj się!
Kasza jaglana - jak ją gotować i z czym jeść?
8 przepisów na dania z kaszą gryczaną
II. Soczewica w wybranym przez Ciebie kolorze
Soczewica jest bardzo zdrowa, pożywna i tania. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego też często jest wykorzystywana jako składnik dań dietetycznych. Soczewicę można przygotować na wiele sposobów. Idealne sprawdza się w zupach, sałatkach oraz farszach np. do pierogów.
Zobacz!
Soczewica na 7 sposobów

III. Ciecierzyca
Cieciorka doceniana jest za swój orzechowy smak i walory odżywcze. Mało kto wie, że ciecierzyca uznawana za afrodyzjak. Najczęściej wykorzystywana do przygotowania pasty z ciecierzycy - hummusu, ale można ją wykorzystać do wielu potraw.
Podpowiadamy
Najlepsze sposoby na ciecierzycę
IV. Jarmuż w wybranej przez Ciebie postaci
Jarmuż jest warzywem kapustnym o dużej zawartości wapnia, karotenu oraz witamin A i C. Warzywo ma lekko gorzki smak i wymaga pewnych umiejętności w przygotowaniu, dlatego najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do potraw. Zachęcamy do eksperymentowania z jarmużem.
Zobacz co zrobić z jarmużu >>>
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 31 stycznia.
Zdjęcia: Fotolia
xooxoo
Alex_M
zewa
2milutka
redakcja
edytaha
redakcja
Tak :)
alien1985
Igraszki Losu
MałaMi89
Ja też czekam :)