Na polskich stołach możemy odnaleźć wiele rodzajów kasz. Najczęściej zostaje przygotowana kasza gryczana lub jęczmienna (perłowa, pęczak). Idealnie nadają się one jako dodatek do obiadu czy kolacji i właśnie w tym celu serwuje się je na sypko, ewentualnie z kwaśnym dodatkiem. Kasza manna lub kasza jaglana również mogą stanowić wytrawną asystę do mięs, wykorzystuje się je również do deserów, ciast i innych słodkości. Dzięki temu są uniwersalnym produktem, który podpasuje nawet wybrednemu smakoszowi.
Zdjęcia:Fotolia
Kilka słów o kaszy jaglanej
Jedną z najzdrowszych i najbardziej polecanych przez dietetyków kasz, jest kasza jaglana, która jak wiadomo jest przyrządzana z prosa. Dzięki temu ma oryginalny, lekko gorzkawy smak. Zestawiona z odpowiednimi składnikami idealnie komponuje się z daniami słodkimi i wytrawnymi.
Kasze należą do zbożowych produktów wysokokalorycznych, które zapewniają energię na cały dzień. Są także dobrym źródłem węglowodanów, poprawnie przygotowane zapewnią nam odpowiedni zapas witaminy B oraz składników mineralnych.
Kasza jaglana to bogactwo łatwo przyswajalnego białka, witamin B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi. Jaglanka nie zawiera dużo skrobi.Jest szczególnie polecana osobom odchudzającym się oraz często chorującym. Udowodniono jej dobroczynny wpływ na stany zapalne błon śluzowych oraz niedokrwistość. Dodatkowym atutem jej spożywania jest dobroczynny wpływ na urodę, ponieważ zawarty w niej krzem poprawia wygląd włosów, paznokci oraz cery. Wspomaga procesy trawienne, przyspiesza metabolizm oraz poprawia koncentrację.
Ani popularne w naszej kuchni ziemniaki, ani makarony nie dadzą nam tyle dobrego, co właśnie kasza jaglana w naszej diecie.
Przepis na kaszę jaglaną z dynią >>>
Co można zrobić z kaszy?
Zupy, kleiki, musy, farsz do knedli czy pulpety - jest tyle możliwości wykorzystania kasz w codziennej kuchni. Niektórzy wyrabiają z niej nawet kostki do zup. Zima to najlepszy czas na eksperymenty z takim sycącym i wartościowym produktem. Zachęcamy do wprowadzenia kaszy jaglanej do swoich potraw. W kuchni nie może być nudy!
Nina W.
weronikaS
bietka
Dinah