Wszystko co powinniśmy wiedzieć na temat kaszy jęczmiennej

  • 1

Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i przyznać, że w nowoczesnej kuchni polskiej kasza jęczmienna jest nie tylko niedoceniana, ale wręcz źle traktowana. Mało kto wie jak ją przyrządzić by była miękka, smakowita i sypka. A to wielki błąd, ponieważ kasza jest nie tylko zdrowa, ale także bardzo sycąca.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Wszystko co powinniśmy wiedzieć na temat kaszy jęczmiennej
fot. Fotolia
Kaszę jęczmienną, jak sama nazwa wskazuję wyrabia się z jęczmienia. W sprzedaży dostępne są trzy jej typy, z czego pęczak (najmniej przetworzony) jest najbardziej znany. Poza tym w sklepie możemy dostać także kaszę jęczmienną perłową oraz kaszę jęczmienną łamaną.

Jedzmy kaszę dla poprawy naszego zdrowia

Dieta bogata w dania zawierające kaszę jęczmienną wpływa pozytywnie na problemy z układem krwionośnym, ponieważ skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz zmniejsza ilość występowania złego cholesterolu tak zwanego LDL. Pęczak oraz kasza perłowa są przyjaciółmi także osób przebywających na diecie, ponieważ na długo zatrzymują poczucie sytości oraz wpływają na poprawę metabolizmu. Przemiana materii znacznie przyspiesza, a kilogramy są zrzucane w zdrowy i naturalny sposób.

Potwierdzono także, że to właśnie w kaszach występuję bardzo dużo żelaza – dzięki niemu nasze komórki są dotlenione, a gospodarka hormonalna nie szaleje. Odporność organizmu wzrasta, a mięśnie wykazują większą sprawność. Nie bez powodu to właśnie ten dodatek występuje w dietach przygotowywanych specjalnie dla sportowców.

kasza jęczmnienna
Zdjęcie: Fotolia

Co można przygotować z kaszy jęczmiennej?

Kasza to idealny dodatek do zup, gulaszów czy też dań jednogarnkowych. Można ją także dosypać do farszu na gołąbki, kotletów mielonych lub potraw z duszonymi grzybami.
Samodzielnie podawana ze sztuką mięsa powinna zadowolić niejednego łakomczucha, ponieważ doskonale komponuje się z wieprzowiną czy wołowiną.

Najlepiej serwować ją z kwaśnymi surówkami lub świeżym szpinakiem. Jako zastępstwo tradycyjnych ziemniaków lub ryżu może nie tylko zaskoczyć, ale także zachwycić wszystkich domowników swoim smakiem oraz konsystencją.
Kasza jęczmienna najlepiej bowiem smakuje przygotowana na sypko.

Zachęcamy do wprowadzenia kasz do swojego codziennego menu i podzielenia się z nami opiniami na temat potraw z kaszą jęczmienną w roli głównej.