Zewsząd dochodzą do nas informacje o dobroczynnych właściwościach ciecierzycy. Wysoka zawartość białka (aż 25%) sprawia, że z powodzeniem sprawdza się jako substytut mięsa. Ponadto, cieciorka wspomaga pracę układu trawienia i obniża poziom cukru we krwi. Ciecierzyca to także świetny afrodyzjak! Zobaczcie, co można z niej zrobić!
Hummus to jedna z najpopularniejszych potraw z ciecierzycy. Tradycyjny hummus przygotowywany z cieciorki, pasty sezamowej, czosnku, soku z cytryny, oliwy i przypraw to doskonały dodatek do pieczywa. Cukiereczek13 dzieli się z nami swoim przepisem na hummus z cieciorki, który podaje na słonych krakersach. Natomaist Ania Hosz zachęca do wypróbowania przepisu na hummus - wersja z czarnym sezamem. Warto również skosztować hummusu w wersji Pyzy.
Sałatka z cieciorki
Niewielkie kuleczki ciecierzycy to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek. Dzięki nim każda sałatka zyska dodatkowe wartości odżywcze i stanie się bardziej sycąca. Iwa643 proponuje sałatkę z cieciorki i jajka. Polpal natomiast poleca znakomitą sałatkę bliskowschodnią o nazwie Balela. Można też tak jak cris przygotować sałatkę z ciecierzycą i serem feta.
Ciecierzyca na danie główne
Cieciorka niewątpliwie sprawdzi się jako główne danie obiadowe. Noruas podaje nam pomysł na smaczną cieciorkę w chińskim wydaniu, czyli po prostu na ciecierzycę po chińsku. Babciagramolka kusi rewelacyjną ciecierzycą na pomidorowo z kiełbasą. Natomiast rossie poleca byśmy przygotowali pożywną zupę cieciorkową na boczku. Ciekawą propozycją jest również cytrynowy kurczak z cieciorką autorstwa Cukiereczka13.
Jeśli macie jakieś swoje ulubione dania z cieciorką w roli głównej, zachęcamy do podzielenia się nimi!
Autor: Magdalena Pogorzelska
Noruas