Jarmuż - niedoceniane kapustne warzywo

  • 1

Jak opisać w kilku słowach jarmuż? Z pewnością ma piękne, fryzowane liście, które stanowią część jadalną. Lekko orzechowy posmak, niesamowity koloryt oraz wiele funkcji to także cechy charakterystyczne tego kapustnego warzywa. I chociaż najczęściej występuje w formie dekoracji półmisków i produktów garmażeryjnych, to można z niego przyrządzić także przepyszne pesto czy sałatkę. A Ty jak wykorzystujesz to warzywo w swojej kuchni?

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Jarmuż - niedoceniane kapustne warzywo
fot. Fotolia
Dlaczego powinniśmy jeść jarmuż?

Jarmuż jest jednym z nielicznych zielonych warzyw dostępnych w okresie zimowym i chociaż najczęściej wykorzystuje się go w formie ozdoby innych produktów, to powinniśmy się przełamać i wprowadzić liście jarmużu do codziennego menu. Zawierają one bardzo dużo składników mineralnych, w tym magnez i żelazo. Jeżeli cierpimy na niedostatek witamin z grupy B czy C to jarmuż jest dla nas odpowiedzią, której szukamy. Nie każdy wie, że tej ostatniej posiada on dwa razy więcej, niż zwykła kapusta, jest zatem bardzo zdrowy. Trzeba także zaznaczyć, że jarmuż posiada sporo karotenu, dlatego zwolennicy lekko opalonej skóry powinni  pamiętać o wrzuceniu tego warzywa do swojego koszyka podczas codziennych zakupów. A z dostępnością jarmużu nie ma najmniejszego problemu, znajdziemy go na dziale świeżych warzyw w każdym markecie spożywczym.

Wprowadź jarmuż do swojego menu

Rozmaitość warzyw w polskiej kuchni jest bardzo duża, ale prawie w każdym domu niektóre z nich są jadane częściej, inne pomijane lub podawane w potrawach bardzo rzadko. Jarmuż jest niestety bardzo zapomnianym warzywem, niedocenianym w codziennym jadłospisie i działa to niestety na niekorzyść naszej zdrowej diety. Zaprośmy go do naszych dań, a może stanie się nowym smakołykiem, bez którego będzie ciężko się obyć? Ze względu na dobro jakie niesie ze sobą spożywanie jarmużu zdecydowanie zasługuje na takie właśnie miejsce.

Zachęcamy do spróbowania naszych potraw z jarmużem w roli głównej i poeksperymentowania z tym zielonym warzywem w swoim domu. Nie tylko jego funkcja dekoracyjna powinna być gloryfikowana.

Zobacz przepis na Żeberka w jarmużu >>>