Jak gotować kaszę jaglaną?
Aby ugotować kaszę jaglaną najpierw należy ją przepłukać, a następnie zalać wodą w proporcji 1:2 1/2 szklanki (na jedną szklankę kaszy – dwie i pół wody) i gotować 15 minut na wolnym ogniu, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić w garnku na jeszcze 20 minut. Doprawiać można ją na różne sposoby, ale świetna jest już z odrobiną masła albo oliwy z oliwek, solą, pieprzem i ziołami.
Wodę można zastąpić mlekiem, albo użyć ich proporcjach pół na pół.
Jeżeli chcemy uzyskać kaszę jaglaną o konsystencji zbliżonej do ziemniaczanego puree proporcje wody do kaszy trzeba zwiększyć o jedną szklankę i gotować trochę dłużej – ok. 45 minut.
Jeżeli natomiast chcemy wyodrębnić bardziej orzechowy smak kaszy jaglanej można ją uprażyć na suchej patelni przez około 3 minuty, aż zacznie wydzielać charakterystyczny aromat.
Resztkę kaszy jaka zostanie z naszej ulubionej potrawy można dodać do sałatki, podsmażyć z warzywami, zrobić kotlety albo podgrzać z mlekiem, miodem i cynamonem.
Zdjęcie: Fotolia
Trochę teorii
Jaglanka jest niezwykle uniwersalna – nadaje się świetnie do dań głównych, ale równie dobrze smakuje w deserach. Ma delikatny smak, a w zależności od długości gotowania może być mniej lub bardziej chrupiąca. Ten rodzaj kaszy świetnie nadaje się do rozgrzewających potraw!
Kasza jaglana jest trochę lekceważona w wielu kuchniach, a na pewno zasługuje na to, aby bardziej docenić jej lekko słodkawy, orzechowy smak i wielką użyteczność – można jej użyć do potraw słonych, ale idealnie nadaje się też do deserów. Ma też pewne właściwości kojące, które pomagają przetrwać coraz chłodniejsze jesienne dni.
Kasza jaglana powstaje z łuskanych ziaren prosa, w procesie w którym pozbywa się twardych i nie trawionych przez człowieka łusek. Ziarna prosta wykorzystuje się w kuchnia wielu kultur już od tysiącleci, w 2005 roku w Chinach znaleziono makaron mający 4000 lat, zrobiony właśnie z prosa. W naszym kręgu kulturowym spokojnie można nazwać proso „europejskim ryżem”.
Kasza jaglana jest niezwykle odżywcza – bogata w miedź, żelazo, witaminę B, magnez, fosfor, mangan, a co więcej – ma odczyn zasadowy. Nie zakwasza więc organizmu, a podnosi jego odporność.
Zdjęcie: Fotolia
Aby ugotować kaszę jaglaną najpierw należy ją przepłukać, a następnie zalać wodą w proporcji 1:2 1/2 szklanki (na jedną szklankę kaszy – dwie i pół wody) i gotować 15 minut na wolnym ogniu, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić w garnku na jeszcze 20 minut. Doprawiać można ją na różne sposoby, ale świetna jest już z odrobiną masła albo oliwy z oliwek, solą, pieprzem i ziołami.
Wodę można zastąpić mlekiem, albo użyć ich proporcjach pół na pół.
Jeżeli chcemy uzyskać kaszę jaglaną o konsystencji zbliżonej do ziemniaczanego puree proporcje wody do kaszy trzeba zwiększyć o jedną szklankę i gotować trochę dłużej – ok. 45 minut.
Jeżeli natomiast chcemy wyodrębnić bardziej orzechowy smak kaszy jaglanej można ją uprażyć na suchej patelni przez około 3 minuty, aż zacznie wydzielać charakterystyczny aromat.
Resztkę kaszy jaka zostanie z naszej ulubionej potrawy można dodać do sałatki, podsmażyć z warzywami, zrobić kotlety albo podgrzać z mlekiem, miodem i cynamonem.
Zdjęcie: Fotolia
Trochę teorii
Jaglanka jest niezwykle uniwersalna – nadaje się świetnie do dań głównych, ale równie dobrze smakuje w deserach. Ma delikatny smak, a w zależności od długości gotowania może być mniej lub bardziej chrupiąca. Ten rodzaj kaszy świetnie nadaje się do rozgrzewających potraw!
Kasza jaglana jest trochę lekceważona w wielu kuchniach, a na pewno zasługuje na to, aby bardziej docenić jej lekko słodkawy, orzechowy smak i wielką użyteczność – można jej użyć do potraw słonych, ale idealnie nadaje się też do deserów. Ma też pewne właściwości kojące, które pomagają przetrwać coraz chłodniejsze jesienne dni.
Kasza jaglana powstaje z łuskanych ziaren prosa, w procesie w którym pozbywa się twardych i nie trawionych przez człowieka łusek. Ziarna prosta wykorzystuje się w kuchnia wielu kultur już od tysiącleci, w 2005 roku w Chinach znaleziono makaron mający 4000 lat, zrobiony właśnie z prosa. W naszym kręgu kulturowym spokojnie można nazwać proso „europejskim ryżem”.
Kasza jaglana jest niezwykle odżywcza – bogata w miedź, żelazo, witaminę B, magnez, fosfor, mangan, a co więcej – ma odczyn zasadowy. Nie zakwasza więc organizmu, a podnosi jego odporność.
Zdjęcie: Fotolia
Bardzo ważną właściwością kaszy jaglanej jest to, że nie uczula. Dlatego osoby, które cierpią na alergię pokarmową mogą być spokojne. Nie ma dla nich żadnych ograniczeń, jeśli mowa o spożywaniu kaszy jaglanej. Mogą ją jeść w każdej postaci i w takiej wersji jakiej chcą ( czyli na słodko, słono itp). Ważne jest to, że jaglanka nie zawiera glutenu - ta informacja jest bardzo istotna dla osób, które przebywają na diecie bezglutenowej.
Marzniesz zimą? Masz problem, żeby się ogrzać? Jedz dużo kaszy jaglanej. Dlaczego? Jaglanka ma ocieplające właściwości, organizm po jej spożyciu, nie wychładza się od wewnątrz. Co więcej: jeżeli Twoje dziecko cierpi na infekcję dróg oddechowych ( kaszel, katar), przygotuj mu do jedzenia właśnie kaszę jaglaną. Ma ona właściwości, które usuwają śluz z organizmu. Kasza jaglana dzięki swoim właściwościom odżywczym wzmacnia oraz pobudza organizm, który jest osłabiony bądź wychłodzony.
Cierpisz na zgagę bądź nadkwasotę żołądka i szukasz czegoś, co przyniesie Ci ulgę? Kasza jaglana jest wspaniałym lekarstwem na te dolegliwości. Krótko po tym, jak zostanie spożyta, przynosi ulgę. Jaglankę powinny jeść także osoby, które walczą z nowotworami. Jeżeli zaś masz problemy z trzustką, jelitami, nerkami czy żołądkiem, spożywaj kaszę jaglaną, ponieważ ma ona zbawienny wpływ na nasz organizm.
Kasza jaglana ma bardzo dobry wpływ na urodę. Zawiera krzemionkę, która wspomaga nasze włosy, skórę i paznokcie. Zapobiega także tak zwanemu odwapnieniu kości. Jaglanka reguluje także poziom cholesterolu we krwi. Osoby intensywnie się uczące powinny pamiętać o przygotowaniu sobie właśnie kaszy jaglanej, ponieważ zawiera ona bardzo dużo witaminy E oraz lecytyny - korzystnie wpływają na koncentrację oraz pamięć.
Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. W Polsce nie cieszy się jeszcze zbyt dużą popularnością, dlatego tak szybko, jak to możliwe, trzeba to zmienić.
bietka
kołczu
bietka napisał(a):
Magdalena88
Marika-