Doskonały pod względem smaku i wartości odżywczych jarmuż jest wręcz "po brzegi" wypełniony zdrowiem - jarmuż nie ma głąba, jak inne rodzaje kapustnych, dlatego jego rozwarte i wystawione na słońce liście zawierają więcej witamin A i C. Wapnia z kolei zawiera tyle samo co mleko (119 mg na 100 g)!
Nie jest popularnym warzywem w Polsce, jednak odnaleziony i zakupiony na straganie czy też w sklepie odwdzięczy się ciekawym i oryginalnym smakiem. Rośnie również w sezonie zimowym, a niektóre jego gatunki potrafią przebijać się nawet przez śnieg.
Ciekawostką jest, że właściwości odżywcze i zdrowotne tego warzywa doceniane były już w starożytności. Dlaczego zatem w naszym kraju jego znajomość jest tak słaba? Być może wynika to z tego, że Polacy nie mają pomysłu, w jaki sposób przygotować jarmuż i jak go zjeść.
Nie jest popularnym warzywem w Polsce, jednak odnaleziony i zakupiony na straganie czy też w sklepie odwdzięczy się ciekawym i oryginalnym smakiem. Rośnie również w sezonie zimowym, a niektóre jego gatunki potrafią przebijać się nawet przez śnieg.
Ciekawostką jest, że właściwości odżywcze i zdrowotne tego warzywa doceniane były już w starożytności. Dlaczego zatem w naszym kraju jego znajomość jest tak słaba? Być może wynika to z tego, że Polacy nie mają pomysłu, w jaki sposób przygotować jarmuż i jak go zjeść.
JAK JEŚĆ JARMUŻ?
Jarmuż nie jest warzywem prostym "w obsłudze" i apetycznym na pierwszy rzut oka – ma grube liście, które bywają twarde, a dla niektórych nawet gumowate. Ma także lekko gorzkawy smak, który wymaga pewnych umiejętności w przygotowaniu. W Polsce bywa także używany jako ozdoba, np. na półmiskach.
Jarmuż nie jest warzywem prostym "w obsłudze" i apetycznym na pierwszy rzut oka – ma grube liście, które bywają twarde, a dla niektórych nawet gumowate. Ma także lekko gorzkawy smak, który wymaga pewnych umiejętności w przygotowaniu. W Polsce bywa także używany jako ozdoba, np. na półmiskach.
Jarmuż przyrządza się podobnie do szpinaku. To znaczy, że można go spokojnie podsmażyć, ewentualnie zblanszować. Dodaje się go do sałatek i przygotowuje z ryżem czy kaszą.
Roślina ta rośnie jednak długo, a jego mocny zielony kolor to jeden z nielicznych przejawów naturalnej zieleni w kuchni nawet zimą. Jak go jeść?
Na surowo, na przykład w sałatce – jarmuż nie musi być gotowany, wystarczy go tylko sprawnie pokroić w cienkie wstążki, a doda naszej sałatce trochę twardości i lekko gorzkiego posmaku. Świetnie komponuje się z cytryną i z intensywnymi smakami żółtych, długo dojrzewających serów.
Gotowany – jeżeli surowy jarmuż jest dla nas za twardy, można go podgotować – zyskuje wtedy na miękkości i delikatności. Wystarczy 20 minut, by stał się doskonałą bazą dla wielu potraw.
W zupie – wyjątkowa twardość jarmużu czyni z niego doskonały składnik zup. Nie rozpada się jak większość zielonych warzyw i zachowuje swój kształt.
Z makaronami - doskonale uzupełni delikatność makaronu.
Jak chipsy – lepsze niż te ziemniaczane (i zdrowsze!), wystarczy porwane w małe kawałki i umyte liście jarmużu wrzucić do piekarnika rozłożone na papierze do pieczenia, skropione oliwą z oliwek, solą i zapiec przez 10-15 minut w 170 stopniach. Efektem są uzależniające, chrupiące i słone chipsy z jarmużu.
Jarmuż jest jednym ze składników dania w kuchni irlandzkiej, które nazywa się colcannon. Jest ono przygotowywane najczęściej w święto Halloween i to nic innego jak purée ziemniaczane z dodatkiem poszatkowanego jarmużu.
Istotną rzeczą są właściwości zdrowotne i odżywcze jarmużu. Warzywo to posiada dużo sulforafanu, dzięki czemu działa silnie antynowotworowo, najczęściej chroni przed takimi chorobami jak rak płuc, prostaty czy jelita grubego.
Należy pamiętać, żeby przyrządzać go np. jak brokuły, czyli gotować na parze przez 3-4 minuty. Wtedy zachowuje wszystkie swoje wartości antynowotworowe.
Co więcej, warzywo to zawiera również karotenoidy - te przeciwutleniacze z kolei mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, takich jak np. rak krtani czy pęcherza moczowego.
Z makaronami - doskonale uzupełni delikatność makaronu.
Jak chipsy – lepsze niż te ziemniaczane (i zdrowsze!), wystarczy porwane w małe kawałki i umyte liście jarmużu wrzucić do piekarnika rozłożone na papierze do pieczenia, skropione oliwą z oliwek, solą i zapiec przez 10-15 minut w 170 stopniach. Efektem są uzależniające, chrupiące i słone chipsy z jarmużu.
Jarmuż jest jednym ze składników dania w kuchni irlandzkiej, które nazywa się colcannon. Jest ono przygotowywane najczęściej w święto Halloween i to nic innego jak purée ziemniaczane z dodatkiem poszatkowanego jarmużu.
Istotną rzeczą są właściwości zdrowotne i odżywcze jarmużu. Warzywo to posiada dużo sulforafanu, dzięki czemu działa silnie antynowotworowo, najczęściej chroni przed takimi chorobami jak rak płuc, prostaty czy jelita grubego.
Należy pamiętać, żeby przyrządzać go np. jak brokuły, czyli gotować na parze przez 3-4 minuty. Wtedy zachowuje wszystkie swoje wartości antynowotworowe.
Co więcej, warzywo to zawiera również karotenoidy - te przeciwutleniacze z kolei mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, takich jak np. rak krtani czy pęcherza moczowego.
Warzywo to wspomaga wiele funkcji w naszym organizmie. Jedną z nich jest wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Ponadto jarmuż może uchronić także Twój organizm przed wrzodami i chorobami oczu (np. zapobiega powstawaniu tzw. kurzej ślepoty czy zespołowi tzw. suchego oka).
Bardzo ważna uwaga dla tych, którzy cierpią na kamicę szczawiową. Jarmuż jest bogaty w szczawiany, dlatego osoby z tą właśnie dolegliwością powinny go unikać.
Surowy jarmuż powoduje wzdęcia i gazy, dlatego osoby, które mają z tym problemy, powinny jeść to warzywo ugotowane.
vegabiega
kołczu
niezły kąsek