Sposób przygotowania:
Kawa czy czekolada
Ciasto:
W makutrze ucieramy jajka, cukier i olej. Kiedy otrzymamy gładką masę dodajemy startą na tarce czekoladę i kakao, wciąż ucierając dodajemy na przemian po trochę mąki i mleka.
bardzo ważne jest, aby te dwa skłądniki dodawać na przemian. Na koniec wsypujemy jeszczę sodkę. Ciasto przelewamy do blachy i pieczemy w 180 C przez ok godzinę.
Masa:
Mleko wlać do garnka i postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia. Żółtka ucierać mikserem z cukrem, aż do momentu kiedy zrobią się białe. Dodać mąkę, miksować aż do powstania jednolitej masy. Nie przerywając miksowania powoli dolewamy wrzące mleko. Zmiksowaną masę ponownie przełożyć do garnka i postawić na ogień. Roztopić w niej masło, dolać śmietankę i napar z kawy. Mieszać tak długo aż powstanie gęsta masa.
Lukier:
Do garnka wsypać cukier, wstawić na ogień wlać mleko. Mieszać tak długo aż mocno zgęstnieje. Następnie przełożyć do miski i ucierać wałkiem, rozrzedzić łyżką naparu z kawy.
Pozostawić na chwilę do ostygnięcia.
Upieczone ciasto należy przekroić wzdłuż. Posmarować masą, przyłożyć, a na wierzch wylać lukier, posypać lekko kakao.
W makutrze ucieramy jajka, cukier i olej. Kiedy otrzymamy gładką masę dodajemy startą na tarce czekoladę i kakao, wciąż ucierając dodajemy na przemian po trochę mąki i mleka.
bardzo ważne jest, aby te dwa skłądniki dodawać na przemian. Na koniec wsypujemy jeszczę sodkę. Ciasto przelewamy do blachy i pieczemy w 180 C przez ok godzinę.
Masa:
Mleko wlać do garnka i postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia. Żółtka ucierać mikserem z cukrem, aż do momentu kiedy zrobią się białe. Dodać mąkę, miksować aż do powstania jednolitej masy. Nie przerywając miksowania powoli dolewamy wrzące mleko. Zmiksowaną masę ponownie przełożyć do garnka i postawić na ogień. Roztopić w niej masło, dolać śmietankę i napar z kawy. Mieszać tak długo aż powstanie gęsta masa.
Lukier:
Do garnka wsypać cukier, wstawić na ogień wlać mleko. Mieszać tak długo aż mocno zgęstnieje. Następnie przełożyć do miski i ucierać wałkiem, rozrzedzić łyżką naparu z kawy.
Pozostawić na chwilę do ostygnięcia.
Upieczone ciasto należy przekroić wzdłuż. Posmarować masą, przyłożyć, a na wierzch wylać lukier, posypać lekko kakao.