Sposób przygotowania:
Kawałki kurczaka smażone w głębokim tłuszczu
Marynata:
Składniki marynaty łączymy z sobą.
Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i zbędnego tłuszczyku, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w paski,które wkładamy na godzinkę do przygotowanej wcześniej marynaty.
Po wyjęciu z marynaty kawałki kurczaka wkładamy do ciasta naleśnikowego(ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany), następnie takie kawałki kurczaka panierujemy w panierce z płatków kukurydzianych (płatki rozgniatamy w woreczku foliowym wałkiem do ciasta), smażymy w dobrze nagrzanym głębokim tłuszczu ( tak jak pączki).
Po usmażeniu kawałki kurczaka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przepis na naleśniki:
Mąkę, jajka i mleko zmiksować dolewając tyle wody aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Dodać oliwę i ponownie zmiksować.
Schłodzić godzinkę w lodówce, gdyby ciasto było za gęste dolać wody, a jeżeli byłoby za rzadkie dodać mąki.
Przepis na naleśniki każdy zapewne ma swój ulubiony.
Składniki marynaty łączymy z sobą.
Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i zbędnego tłuszczyku, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w paski,które wkładamy na godzinkę do przygotowanej wcześniej marynaty.
Po wyjęciu z marynaty kawałki kurczaka wkładamy do ciasta naleśnikowego(ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany), następnie takie kawałki kurczaka panierujemy w panierce z płatków kukurydzianych (płatki rozgniatamy w woreczku foliowym wałkiem do ciasta), smażymy w dobrze nagrzanym głębokim tłuszczu ( tak jak pączki).
Po usmażeniu kawałki kurczaka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przepis na naleśniki:
Mąkę, jajka i mleko zmiksować dolewając tyle wody aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Dodać oliwę i ponownie zmiksować.
Schłodzić godzinkę w lodówce, gdyby ciasto było za gęste dolać wody, a jeżeli byłoby za rzadkie dodać mąki.
Przepis na naleśniki każdy zapewne ma swój ulubiony.
gusia1000