sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Lawendowa pierś z kurczaka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Soczysta pierś z kurczaka marynowana w odrobinie lawendy. Aromatyczna orzechowo- sezamowa panierka nadaje jej intensywnego i oryginalnego smaku.

Lawendowa pierś z kurczaka

Składniki:

Lawendowa pierś z kurczaka

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • szczypta lawendy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ok. 1/2 szkl zmielonych orzechów
  • 1/3 szkl sezamu

Sposób przygotowania:

Lawendowa pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Do oleju dodajemy lawendę, ale naprawdę niewielką ilość i tymianek. Pokrojone mięso nacieramy marynatą. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Następnie, dokładnie oczyszczamy, szczególnie z kwiatów lawendy. Ich aromat mógłby całkowicie zdominować smak kurczaka.

Sezam oraz zmielone orzechy mieszamy. Panierujemy w nich kawałki piersi i smażymy na suchej, rozgrzanej patelni.