Sposób przygotowania:
Knedle waniliowe ze śliwkami
Wcześniej ugotowane, wystudzone i zgniecione ziemniaki przekładam do miski, dodaję mąkę,( mąki dajemy mniej, zawsze można dosypać) budyń i jajko.
Wyrabiam mięciutkie ciasto ( jeśli trzeba podsypuje mąką ).
Śliwki myję, wyciągam z nich pestki.
Ciasto dzielę jak na kopytka, na każdy kawałek nakładam śliwkę i lepię knedle.
Następnie gotuję je we wrzątku, od wypłynięcia na wierzch około 8 -10 minut.
Moje knedle podałam z cukrem kokosowym i cynamonem, polane stopionym masłem.
Wyrabiam mięciutkie ciasto ( jeśli trzeba podsypuje mąką ).
Śliwki myję, wyciągam z nich pestki.
Ciasto dzielę jak na kopytka, na każdy kawałek nakładam śliwkę i lepię knedle.
Następnie gotuję je we wrzątku, od wypłynięcia na wierzch około 8 -10 minut.
Moje knedle podałam z cukrem kokosowym i cynamonem, polane stopionym masłem.
BozenaMatuszczyk
zbysiowa
Knedle uwielbiamy , dziękuję :)
cherry