Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kawior z bakłażanów po turecku

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bakłażan umyć, wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec rumieniąc

Kawior z bakłażanów po turecku

Składniki:

Kawior z bakłażanów po turecku

 

  • 30 dag bakłażanów
  • 10 dag cebuli
  • 10 dag selera naciowego
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kawior z bakłażanów po turecku
Bakłażan umyć, wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec rumieniąc równomiernie ze wszystkich stron. Wyjąć z piekarnika, włożyć do miski, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać, opłukać, drobniutko posiekać, posolić, oprószyć pieprzem. Seler naciowy umyć, oczyścić z włókien, posiekać dodać do cebuli. Zimny bakłażan starannie oczyścić ze skórki a następnie razem z selerem i cebulą zmiksować. Masę połączyć z posiekaną pietruszką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Warto dodać do smaku sok z cytryny (choć oryginalny przepis przygotowuje się bez niego). Gotową potrawę oziębic w lodówce. Podawać jako dodatek do potraw z jajek, ryb oraz mięs zimnych i gorących.

Tagi:

bakłażan