Sposób przygotowania:
Kawior z bakłażanów po turecku
Bakłażan umyć, wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec rumieniąc równomiernie ze wszystkich stron. Wyjąć z piekarnika, włożyć do miski, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać, opłukać, drobniutko posiekać, posolić, oprószyć pieprzem. Seler naciowy umyć, oczyścić z włókien, posiekać dodać do cebuli. Zimny bakłażan starannie oczyścić ze skórki a następnie razem z selerem i cebulą zmiksować. Masę połączyć z posiekaną pietruszką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Warto dodać do smaku sok z cytryny (choć oryginalny przepis przygotowuje się bez niego). Gotową potrawę oziębic w lodówce. Podawać jako dodatek do potraw z jajek, ryb oraz mięs zimnych i gorących.