iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kawowa pianka

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto oprócz tego, że jest pyszne to jeszcze pięknie się prezentuje.

Kawowa pianka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kawowa pianka

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 1.5 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Kawowa pianka:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 śmietany w proszku typu "Śnieżka"
  • 1 opakowanie kawy cappuccino u mnie orzechowe
  • 1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • truskawki
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej do nasączenia ciasta
  • 5 dag czekolady mlecznej do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kawowa pianka
Ciasto: Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier i nadal ubijać. Dokładnie ubite białka ostrożnie połączyć z żółtkami oraz przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (36 cm na 26 cm). Piec w temp. 180st około 25 min. Po upieczeniu i wystudzeniu nasączyć kawą. Masa budyniowa: Budyń ugotować na mleku i wystudzić, masło utrzeć z cukrem na gładki krem i w trakcie ucierania dodawać zimny budyń. Kawowa pianka: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki kawy i przestudzić Zimne mleko ubić z dodatkiem śmietany w proszku do ubitej piany dodać sypką kawę i jeszcze ubijać na koniec dodać płynną żelatynę i dokładnie wymieszać.Na upieczone i nasączone kawą ciasto wyłożyć całą masę budyniową na niej ułożyć ciasno truskawki, lekko je wciskając w krem, następnie wylać na to kawową piankę i po wierzchu posypać startą czekoladą. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin, aby dobrze zastygło.
Kawowa pianka
Na nasączony spód wyłożyc cała masę budyniową
Kawowa pianka
Na masie ułozyc truskawki lekko je wciskając
Kawowa pianka
Całość zalać kawową pianką i posypać czekoladą