Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kawowe ciasto wg Alex_M

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wykorzystałam przepis Alex_M, lekko go zmodyfikowałam i upiekłam ciasto. Wyszło puszyste i wilgotne, gorąco polecam!

Kawowe ciasto wg Alex_M Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawowe ciasto wg Alex_M

 

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 225 g palmy
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • czekolada deserowa - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kawowe ciasto wg Alex_M
Kawę przesypać do kubeczka, zalać wrzącą wodą, wymieszać, a następnie ostudzić. Palmę przełożyć do miski, dodać do niej cukier, dobrze utrzeć. Do tego dodawać stopniowo po jednym jajku, za każdym razem dokładnie utrzeć. Do masy dodać mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia, wlać kawę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (użyłam tortownicy o średnicy 22 cm), wyrównać powierzchnię. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 45-50 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto wyjąć z foremki i ostudzić. Białą czekoladę roztopić ze śmietaną, przestudzić. Czekoladę polać na ciasto, odłożyć do lekkiego zastygnięcia. Udekorować wiórkami z czekolady deserowej.
Kawowe ciasto wg Alex_M
Kawa rozpuszczalna zalana dwiema łyżkami wrzącej wody.
Kawowe ciasto wg Alex_M
Palma ucierana w misce z brązowym cukrem.
Kawowe ciasto wg Alex_M
Sypkie składniki i kawa dodane do masy z tłuszczu cukru i jajek.
Kawowe ciasto wg Alex_M
Gotowe ciasto przełożone do średniej tortownicy.