Sposób przygotowania:
Kawowe ciasto wg Alex_M
Kawę przesypać do kubeczka, zalać wrzącą wodą, wymieszać, a następnie ostudzić. Palmę przełożyć do miski, dodać do niej cukier, dobrze utrzeć. Do tego dodawać stopniowo po jednym jajku, za każdym razem dokładnie utrzeć. Do masy dodać mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia, wlać kawę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (użyłam tortownicy o średnicy 22 cm), wyrównać powierzchnię. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 45-50 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto wyjąć z foremki i ostudzić. Białą czekoladę roztopić ze śmietaną, przestudzić. Czekoladę polać na ciasto, odłożyć do lekkiego zastygnięcia. Udekorować wiórkami z czekolady deserowej.
Alex_M