Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kawowe ciasto z polewą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

W tym prostym i niby zwykłym cieście najlepsza, prócz aromatu, jest konsystencja, jak wilgotna puszysta gąbeczka - ciasto zniknęło za jednym zamachem :)

Kawowe ciasto z polewą

Składniki:

Kawowe ciasto z polewą

 

  • Ciasto:
  • 225 g masła
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wrzątku
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • Polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki śmietany 30%

 

Sposób przygotowania:

Kawowe ciasto z polewą
Kawę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując. Wlać przestudzoną kawę, zmiksować. Wsypać mąkę przesianą z kakao, proszkiem i sodą, zmiksować. Ciasto przełożyć do formy (18x28cm) wyścielonej papierem, wyrównać i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Polewa: rozpuścić czekoladę ze śmietaną, jeszcze ciepła polać ciasto i zostawić do zastygnięcia.