Sposób przygotowania:
Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując, następnie żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.
Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 - 30 minut do suchego patyczka (koniecznie pilnujmy).
Biszkopt wyciągamy, rzucamy dwukrotnie z wysokości 20-30 cm o blat. odstawiamy do wystygnięcia., kroimy na 3 części.
Pierwszy blat smarujemy konfiturą, układamy ptasie mleczko.
Śmietanę na krem śmietankowy miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix, miksujemy. Masę przekładamy na ptasie mleczko i pomiędzy, przykrywamy drugim blatem, który nasączamy delikatnie kawą.
Krem kawowy: śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem, miksujemy kilka chwil, dodajemy kawę mieloną - delikatnie łączymy całość.
Krem wykładamy na drugi blat - oprószamy mieloną kawą. Przykrywamy trzecim blatem.
Pozostała śmietanę miksujemy na sztywno, dodajemy fix z cukrem pudrem - miksujemy.
Do 1/3 dodajemy barwnik spożywczy brązowy. Dekorujemy rękawem cukierniczym tworząc koszyczek, ranty uzyskanego koszyczka dekorujemy brązowym kremem, a wierzch dekorujemy jasnym.
Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego.
Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 - 30 minut do suchego patyczka (koniecznie pilnujmy).
Biszkopt wyciągamy, rzucamy dwukrotnie z wysokości 20-30 cm o blat. odstawiamy do wystygnięcia., kroimy na 3 części.
Pierwszy blat smarujemy konfiturą, układamy ptasie mleczko.
Śmietanę na krem śmietankowy miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix, miksujemy. Masę przekładamy na ptasie mleczko i pomiędzy, przykrywamy drugim blatem, który nasączamy delikatnie kawą.
Krem kawowy: śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem, miksujemy kilka chwil, dodajemy kawę mieloną - delikatnie łączymy całość.
Krem wykładamy na drugi blat - oprószamy mieloną kawą. Przykrywamy trzecim blatem.
Pozostała śmietanę miksujemy na sztywno, dodajemy fix z cukrem pudrem - miksujemy.
Do 1/3 dodajemy barwnik spożywczy brązowy. Dekorujemy rękawem cukierniczym tworząc koszyczek, ranty uzyskanego koszyczka dekorujemy brązowym kremem, a wierzch dekorujemy jasnym.
Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego.