Elwira5

Elwira5

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Tort śmietankowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Torty robimy różne , o różnych smakach i na różne okazje.Ja zrobiłam dla mojej mamy tort śmietankowy bo go bardzo lubi.

Tort śmietankowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort śmietankowy

 

  • Ciasto
  • 5 jajek
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 szkl.mąki
  • 1 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • Masa
  • 1l śmietany 30%
  • 4* fiksy śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowy
Jajka ubijam z cukrem , do masy jajecznej delikatnie dodajemy kolejne składniki cały czas mieszając.Przelewamy na okrągłą blaszkę ciasto i pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni.Po ostygnięciu biszkoptu przekrajamy na trzy części.W tym czasie robimy masę śmietankową.Do miski wlewamy śmietanę , wsypujemy śmietany fiksy i cukier puder i miksujemy do zgęstnienia.Bierzemy placki biszkoptów i przekładamy masą.Na koniec dekorujemy do wyboru.
Tort śmietankowy
ciasto pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni.
Tort śmietankowy
po ostygnięciu biszkoptu przekrajamy na trzy części.
Tort śmietankowy
masę śmietankową miksujemy do zgęstnięcia.
Tort śmietankowy
placki biszkoptów przekładamy masą śmietankową.