ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Tort śmietankowy z kiwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekki, śmietankowy tort z owocowym akcentem.

Tort śmietankowy z kiwi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort śmietankowy z kiwi

 

  • składniki do formy o średnicy 27 cm

 

 

  • Dekoracja i dodatki:
  • 1 słoik dżemu Łowicz owoce leśne
  • 3-4 owoce kiwi
  • 800 ml śmietany 30%
  • 4 śmietan fixy
  • łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowy z kiwi
Białka ubijamy na pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i po kolei żółtka, cały czas ubijamy. Mąki mieszamy ze sobą, przesiewamy przez sitko, delikatnie mieszamy z ciastem (proponuje użyć tu miksera na wolnych obrotach). Formę wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto razem z formą rzucamy na ziemię z wysokości ok 50 cm (biszkopt się rozszczelni, dzięki temu para wodna która w nim powstaje będzie mogła "uciec" a wszystko to po to aby ciasto nam nie opadło) Gdy biszkopt wystygnie kroimy go na 3 części. Pierwszą warstwę smarujemy dżemem, a drugą bitą śmietaną (śmietanę ubijamy mikserem dodając pod koniec cukier puder oraz śmietan fixy). Część śmietany zostawiamy na obłożenie tortu z zewnątrz. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki, układamy na wierzchu. Za pomocą szprycy dekorujemy tort resztą śmietany.
Tort śmietankowy z kiwi
Tak wygląda wnętrze przekrojonego tortu.
Tort śmietankowy z kiwi
Biszkopt po podanym czasie pieczenia sprawdzamy za pomocą patyczka.
Tort śmietankowy z kiwi
Dżem z owoców leśnych stanowi pierwszą warstwę przełożenia tortu.
Tort śmietankowy z kiwi
Bita śmietana jest podstawowym elementem tortu.

Tagi:

biszkopt