lekki śmietankowy tort

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

kolejny placek robiony prosto z serca

lekki śmietankowy tort

Składniki:

lekki śmietankowy tort

 

  • śmietany kremówki 30 lub 36%( osobiście wole 30% bo jest mniejsze ryzyko że ubije się
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • 100g mąki ziemiaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl osłodzonej wody
  • 6 jajek
  • 20 dkg cukru
  • 2 łyżki kakao- uzupełnić do 100g mąką tortową

Sposób przygotowania:

lekki śmietankowy tort
Jaja myjemy i oddzielamy dokładnie żółtka od białek.Cukier wraz z białkami ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy żółtka.Dodajemy następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Przelewamy do blachy.( nie musi być tortownica).Pieczemy 40 minut w 180 st.
Do 1/4 szklanki wody dodajemy żelatynę.Podgrzewamy na gazie, rozpuszczamy.Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier puder i dalej ubijamy dodając żelatynę. Gotową masę przekładamy do blachy na biszkopt.Jako dekorację dodajemy na wierzch świeże truskawki.

Tagi:

jajko jajka