jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kawowy mazurek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kawowe desery to jedne z moich ulubionych. Stąd też pomysł na kawowego mazurka. Polecam wszystkim. Jest prosty w wykonaniu i smakuje rewelacyjnie.

Kawowy mazurek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawowy mazurek

CIASTO:

  • Ciasto:
  • 35 dag mąki tortowej,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 20 dag masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE

  • 250 gram serka mascarpone,
  • 200 gram białej czekolady,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
  • 3-4 łyżki mleka do rozpuszczenia kawy,

DODATKOWO

  • Bezy, mini biszkopty, czekolada, świeże kwiaty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kawowy mazurek

ETAP 1

Kawowy mazurek
przygotowujemy składniki ciasta

CIASTO: Na stolnicę wykładamy mąkę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli jajko, żółtko, cukier, tłuszcz i proszek do pieczenia. Całość zagniatamy.

ETAP 2

Kawowy mazurek
ciastem wykładamy tortownicę

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,8. Wykładamy nim dno przygotowanej tortownicy. Z pozostałości formujemy dekoracyjny brzeg. U mnie są to małe kulki ułożone koło siebie. Uformowane ciasto pieczemy około 30 minut w 180°C do zrumienienia.

ETAP 3

Kawowy mazurek
upieczone ciasto studzimy

Po upieczeniu, studzimy je.

ETAP 4

Kawowy mazurek
do masy dodajemy kawę

NADZIENIE: CZEKOLADOWE WYPEŁNIENIE: Mleko przegotowujemy. W ciepłym rozpuszczamy kawę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej dodajemy serek mascarpone. Gdy połączy się on z czekoladą, całość łączymy z kawą

ETAP 5

Kawowy mazurek
nadzienie wylewamy na ciasto

Kawową masę wylewamy na ostudzone ciasto kruche. Mazurka schładzamy około 1 godziny, by nadzienie zastygło. Przed podaniem dowolnie go dekorujemy. U mnie dekoracje stanowią bezy, mini biszkopty, starta czekolada oraz żywe kwiaty.