Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kawowy torcik z masą kisielową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Prosty w przygotowaniu i bardzo apetyczny torcik z masą kisielową oraz nutką kawy.

Kawowy torcik z masą kisielową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawowy torcik z masą kisielową

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki octu
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • Masa kisielowa:
  • 1 op kisielu o dowolnym smaku
  • 1 op galaretki o dowolnym smaku
  • Masa kawowa:
  • 1 szkl śmietany kremówki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 kopiata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • Dodatkowo:
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Kawowy torcik z masą kisielową
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednym żółku oraz po troszeczku cukru. Nadal ubijając wsypujemy mąkę, proszek, wlewamy olej oraz ocet. Masę wylewamy na tortownicę (śr. 22cm). Pieczemy 35 minut w temp 170 stopni. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół. Kisiel gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do gorącego kisielu wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Lekko przestudzoną masę kisielową wykładamy na połowę biszkoptu. Przykrywamy drugą częścią ciasta i wkładamy do lodówki, aby masa stężała. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie do śmietany wsypujemy cukier oraz dodajemy po łyżce serka mascarpone. Na końcu wlewamy rozpuszczoną kawę. Mieszamy. Gotowy krem kawowy wykładamy na wierzch biszkoptu. Dekorujemy masą kawową oraz uprażonymi orzechami włoskimi.
Kawowy torcik z masą kisielową
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednym żółku oraz po troszeczku cukru. Nadal ubijając wsypujemy mąkę, proszek, wlewamy olej oraz ocet. Masę wylewamy na tortownicę (śr. 22cm).
Kawowy torcik z masą kisielową
Pieczemy 35 minut w temp 170 stopni. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół.
Kawowy torcik z masą kisielową
Kisiel gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do gorącego kisielu wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Lekko przestudzoną masę kisielową wykładamy na połowę biszkoptu.
Kawowy torcik z masą kisielową
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie do śmietany wsypujemy cukier oraz dodajemy po łyżce serka mascarpone. Na końcu wlewamy rozpuszczoną kawę. Mieszamy. Gotowy krem kawowy wykładamy na wierzch biszkoptu.