Sposób przygotowania:
Kawowy torcik z masą kisielową
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednym żółku oraz po troszeczku cukru. Nadal ubijając wsypujemy mąkę, proszek, wlewamy olej oraz ocet. Masę wylewamy na tortownicę (śr. 22cm). Pieczemy 35 minut w temp 170 stopni. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół. Kisiel gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do gorącego kisielu wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Lekko przestudzoną masę kisielową wykładamy na połowę biszkoptu. Przykrywamy drugą częścią ciasta i wkładamy do lodówki, aby masa stężała. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie do śmietany wsypujemy cukier oraz dodajemy po łyżce serka mascarpone. Na końcu wlewamy rozpuszczoną kawę. Mieszamy. Gotowy krem kawowy wykładamy na wierzch biszkoptu. Dekorujemy masą kawową oraz uprażonymi orzechami włoskimi.