kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Kebab z kurczakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na pierwszy rzut oka wydaje się pracochłonne i skomplikowane,ale wystarczy wszystko przygotować wcześniej

Kebab z kurczakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kebab z kurczakiem

 

  • FARSZ MIĘSNY:
  • podwójna pierś kurczaka
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • szczypta pikantnej papryki
  • sól i pieprz
  • TZATZYKI:
  • 1 średni ogórek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • LAVASH:
  • 3 szklanki mąki
  • ok 1/2 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżeczki miękkiego masła
  • 2-3 szczypty soli
  • DODATKI:
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z pół cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka wody
  • pomidor
  • cebula

Sposób przygotowania:

Kebab z kurczakiem
By przygotować kebab z kurczakiem należy: pierś pokroić w paski.Włożyć do miski,zalać olejem,sokiem z cytryny,dodać miód,przyprawy i odstawić na minimum godzinę do lodówki,po godzinie usmażyć. Ogórka zetrzeć na tarce o dużych oczkach,posolić i odstawić na kilka minut aby puścił sok,następnie odcisnąć z nadmiaru wody, dodać jogurt,wcisnąć czosnek,doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozrobić z wodą masłem i solą.Zagnieść.W razie potrzeby dolać wody. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na pierogi. Ciasto podzielić na 6 części i rozwałkować na cienkie placki.Gotowe placki smażyć na rozgrzanej, teflonowej patelni bez tłuszczu.Smażą się bardzo szybko.Kiedy pojawią się bąble przewracamy na drugą stronę ,smażymy chwilę i zdejmujemy z patelni. Kapustę drobno posiekać,cebulę pokroić w pióra,przełożyć razem do miseczki.Z cytryny,oleju,musztardy,wody i cukru zrobić dressing,polać kapustę i dokładnie wymieszać. Na placek nakładamy tzatzyki,kapustę, kurczaka,plaster pomidora i zawijamy. ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!!!!
Kebab z kurczakiem
Etap 1