pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Kebabczeta po bułgarsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Grillować stale przewracając, żeby kebabczetay z zewnątrz się przyrumieniły

 Kebabczeta po bułgarsku

Składniki:

Kebabczeta po bułgarsku

 

  • 1 kg mięsa (baranie, wieprzowe i cielęce),
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka ostra,
  • kminek mielony ( morze być zmiażdżony w moździerzu).
  • Bułka tarta do panierowania, (olej do smażenia).

Sposób przygotowania:

Kebabczeta po bułgarsku
Mięso zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem do maku lub trzykrotnie ze zwykłym sitkiem lub kupić od razu mielone. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Wyziębioną masę wyrabiać bardzo długo z dodatkiem jaj i przypraw dolewając po kilka łyżek bardzo zimnej wody. Kiedy zacznie odstawać od ręki, wstawić ponownie do lodówki na 1 godzinę. Włożyć do mięsa posiekane drobniuteńko cebule oraz nieco bułki tartej (około 3 łyżek). Dobrze wymieszać. Zwilżonymi zimną wodą rękami formować "kiełbaski" grubości 3 cm. Można wbić wzdłuż patyczek. Obtaczać je w tartej bułce i od razu kłaść na grillu silnie rozgrzanym. Grillować stale przewracając, żeby kebabczetay z zewnątrz się przyrumieniły, a wewnątrz mięso było soczyste. Podawać posypując posiekaną cebulą wymieszaną z natką pietruszki. Można smażyć na patelni.



http://gotujmy.p2a.pl/viewtopic.php?pid=26#p26