Sposób przygotowania:
Kebabczeta po bułgarsku
Mięso zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem do maku lub trzykrotnie ze zwykłym sitkiem lub kupić od razu mielone. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Wyziębioną masę wyrabiać bardzo długo z dodatkiem jaj i przypraw dolewając po kilka łyżek bardzo zimnej wody. Kiedy zacznie odstawać od ręki, wstawić ponownie do lodówki na 1 godzinę. Włożyć do mięsa posiekane drobniuteńko cebule oraz nieco bułki tartej (około 3 łyżek). Dobrze wymieszać. Zwilżonymi zimną wodą rękami formować "kiełbaski" grubości 3 cm. Można wbić wzdłuż patyczek. Obtaczać je w tartej bułce i od razu kłaść na grillu silnie rozgrzanym. Grillować stale przewracając, żeby kebabczetay z zewnątrz się przyrumieniły, a wewnątrz mięso było soczyste. Podawać posypując posiekaną cebulą wymieszaną z natką pietruszki. Można smażyć na patelni.
http://gotujmy.p2a.pl/viewtopic.php?pid=26#p26
http://gotujmy.p2a.pl/viewtopic.php?pid=26#p26