Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kebabczety 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna odmiana po tradycyjnym mielonym.

Kebabczety 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kebabczety 3

 

  • 1 mała cebula
  • olej do smażenia
  • 1 gruba kromka czerstwego pszennego chleba
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kebabczety 3
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, lekko przestudzić. Kromkę chleba (można go zastąpić bułką kajzerką) namoczyć w wodzie. Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać przyprawy i jajko. Do mięsa dodać też odciśnięty z wody chleb i zeszkloną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy uformować kilka wałeczków (mi wyszło 6). Każdy mięsny wałeczek nadziać na patyczek do szaszłyków. Tak przygotowane mięso piec na rozgrzanym grillu lub smażyć na patelni grillowej na rumiano z każdej strony.
Kebabczety 3
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Kebabczety 3
Kromka czerstwego pszennego chleba namoczona w wodzie.
Kebabczety 3
Mięso mielone z dodatkiem przypraw jajka cebuli i chleba.
Kebabczety 3
Długie wałeczki uformowane z mięsnej masy.