sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Aromatyczny keczup z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Keczup z cukinii już był, teraz pora na przetestowanie dyni. Przepis jest bardzo podobny, dodałam jedynie więcej czosnku i inne przyprawy. Keczup w tej wersji ma głębszy smak i kolor.

Aromatyczny keczup z dyni

Składniki:

Aromatyczny keczup z dyni

Składniki

  • 1 kg dyni (bez skórki i pestek)
  • 3 cebule
  • 6 papryk czerwonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 koncentraty pomidorowe po 190 g
  • 1/3 szkl octu 10%
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soli
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kminku

Sposób przygotowania:

Aromatyczny keczup z dyni
Dynię szatkujemy na tarce. Papryki i cebule obieramy, rozdrabniamy w malakserze. Warzywa przekładamy do wysokiego garnka i zasypujemy solą. Odstawiamy na 30 minut. 

Następnie gotujemy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy cukier, ocet i gotujemy przez 20 minut już bez pokrywki. 

Dokładamy koncentrat pomidorowy, przeciśnięte ząbki czosnku i pozostałe przyprawy. Po kolejnych 20 minutach gotowania miksujemy powstałą masę. 

Gotowy keczup przekładamy do słoików,  szczelnie zamykamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez 15-20 minut.