Sposób przygotowania:
Aromatyczny keczup z dyni
Dynię szatkujemy na tarce. Papryki i cebule obieramy, rozdrabniamy w malakserze. Warzywa przekładamy do wysokiego garnka i zasypujemy solą. Odstawiamy na 30 minut.
Następnie gotujemy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy cukier, ocet i gotujemy przez 20 minut już bez pokrywki.
Dokładamy koncentrat pomidorowy, przeciśnięte ząbki czosnku i pozostałe przyprawy. Po kolejnych 20 minutach gotowania miksujemy powstałą masę.
Gotowy keczup przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez 15-20 minut.
Następnie gotujemy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy cukier, ocet i gotujemy przez 20 minut już bez pokrywki.
Dokładamy koncentrat pomidorowy, przeciśnięte ząbki czosnku i pozostałe przyprawy. Po kolejnych 20 minutach gotowania miksujemy powstałą masę.
Gotowy keczup przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez 15-20 minut.